Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera "Dnevnice"

''Gužva'' u USKOK-u, ako bude trebalo u istragu će se uključiti i SOA

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cijeli dan u USKOK-u i Državnom odvjetništvu traju ispitivanja o nepravilnostima s dnevnicama, kojih je bilo i nakon mandata bivšeg premijera Zorana Milanovića.

Iskaz je dao Jakša Puljiz, jedan od savjetnika u Vladi Tihomira Oreškovića. Pred istražitelje su stigli i Stjepo Bartulica i Davor Huić, također Oreškovićevi savjetnici. Obojica za Novu TV tvrde da nisu bili na nekim putovanjima za koja su sporne dnevnice isplaćivane.

Pročitajte i ovo Ilustracija zločinačko udruženje Uhićenja u tijeku: Nova akcija USKOK-a i policije Podignuta optužnica protiv krijumčara droge Visokovrijedna meta Pao je Cezar: Krijumčari droge ubrali najmanje 3,3 milijuna eura, USKOK podigao optužnicu

"Potvrđujem vam da nisam bio niti na jednom službenom putovanju, osim nekoliko u Bruxellesu i Parizu. Sva ova putovanja u Švicarskoj su fiktivna, dakle, nepostojeća što se mene tiče", rekao nam je Jakša Puljiz.

"Odazvao sam se na poziv USKOK-a da dam izjavu o događajima u aferi ''Dnevnice'', dao sam sve informacije s kojima sam raspolagao i to je to, ne mogu naravno puno govoriti zbog tajnosti istrage, ali nadam se da će USKOK I DORH brzo riješiti ovu aferu tj. ovaj slučaj. To je i u interesu građana Hrvatske i mom osobnom, jer sam oštećena stranka u tom procesu", rekao nam je Davor Huić, bivši savjetnik Tihomira Oreškovića.

Na pitanje koliko je naloga s njegovim imenom, odgoavra kako "o detaljima ne može govoriti".

Prema neslužbenim informacijama, na ispitivanju je bila i tajnica Vlade Sandra Zeljko, inače, krunska svjedokinja protiv Tomislava Sauche. Ona je tek u utorak ujutro premještena na drugo radno mjesto izvan Vlade.

 

''U sjedištu Uskoka je cijeli dan prometno, a desetak osoba pristiglo je tijekom dana na obavjesni razgovor oko afere "Dnevnice"'', izvještava reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak. ''Uglavnom je riječ o djelatnicima Vladinog ureda za opće poslove, dakle o ljudima koji su na izravan način povezani s izdavanjem i realizacijom putnih naloga'', dodaje Jarak.

Istražitelji prikupljaju informacije koje bi ih u konačnici trebale dovesti do odgovorne osobe. Zasad nije poznat iznos kojim je oštećen državni proračun i još se uvijek ne zna hoće li Uskok protiv njih pokrenuti istragu. Ta će odluka stići nakon obavjesnih razgovora, kao i eventualno pokretanje istrage protiv pojedinaca.

"Jutros sam saznao da sam bio u Luksemburgu na putu, gdje nisam bio, osobno sam potpisivao svaki svoj nalog i ispunjavao ga, tako da znam gdje sam bio i što sam potpisivao. U ovom slučaju očito se netko odvažio da lažno potpiše moje ime. Zanimalo bi mene što se događalo i 2012. i 2013., očito je moguće i u drugim državnim tijelima, ne samo u Saboru i Vladi, nego i ministarstvima, možda i na lokalnoj razini", rekao nam je Bartulica nakon obavjesnog razgovora u Uskoku.

Pred istražitelje bi trebala i dvojica predstojnika u kabinetu Vlade, bivši Oreškovićev Neven Zelić, ali i aktualni Davor Božinović. Bez čijih potpisa - pravih ili krivotvorenih - ni isplata novca nije moguća.

U DORH-u kažu, najnovija istraga nije povezana sa prijavom koju je podnio Saucha. Rezultat je to interne istrage unutar Vlade.

Reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov o propustima u sustavu je razgovarala i s Danielom Markićem, ravnateljem Sigurnosno-obavještajne agencije. Zatraže li ih to, Markić kaže kako je SOA spremna uključiti se u istragu s dnevnicama.

Još se jednom pokazalo da je sustav državne uprave podložan korupciji na dnevnicama, a na pitanje je li moguće da nitko u Vladi nije znao za potkradanje, Markić nema konkretan odgovor.

"Teško mi je to reći, to nije u sklopu mog djelokruga, svakako ako treba služba će pružiti potporu, ali oko toga nemam detalja", rekao je Markić.

Koliko je putnih naloga sporno, o kojim je iznosima riječ i koliko je osoba bilo uključeno? Sve to sada je predmet istrage.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene