Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ademi: Akcijom u Medačkom džepu zapovijedao je Domazet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastavljajući s iznošenjem obrane general Rahim Ademi, optužen da je zapovjedno odgovoran za ratne zločine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima na ličkom ratištu, ustvrdio je da je akcijom zauzimanja Medačkog džepa zapovijedao admiral Davor Domazet Lošo.

Kao produžena ruka tadašnjeg načelnika glavnog stožera Janka Bobetka Domazet je zapovijedao Sektorom 1 i svim ostalim postrojbama koje su išle u akciju. Cijelo je vrijeme bio u vezi s Bobetkom, kazao je Ademi iznoseći svoju obranu na zagrebačkom Županijskom sudu, u prvom postupku za ratne zločine preuzetom od Haškog suda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ademi: Domazet je zapovijedao akcijom Medački džep Slika nije dostupna Domazet: Nije bilo dvostruke zapovjedne linije

Ademi tvrdi da je Domazet kasnije proširio svoje ovlasti na cijelo Zborno područje Gospić. Tako je zapovjedio artiljerijski napad po Korenici i drugim položajima, a stalno je kontaktirao i sa zapovjednikom specijalne policije Mladenom Markačem koji je iz svojeg stožera zapovijedao specijalcima, kazao je Ademi.

'Vidio sam da također održava veze sa specijalnim snagama MUP-a', dodao je, ustvrdivši da je Domazet izravno zapovijedao i Markačevom zamjeniku, pukovniku Željku Sačiću.

Od samog početka suđenja proturječna su svjedočenja o nadležnost nad specijalnom policijom i ulozi sada umirovljenog generala Domazeta. Više je svjedoka istaknulo da je Domazet sudjelovao ili čak zapovijedao akcijom, no on je to porekao. Čak i kada je pozvan za svjedoka u ovom postupku Domazet je rekao da je njegova uloga u akciji Medački džep u rujnu 1993. bila samo savjetodavna.

Prvog dana iznošenja svoje obrane Ademi je kazao da mu je Bobetko pri planiranju Medačkog džepa poručio da će osobno voditi akciju, 'ali da u Gospić više neće dolaziti, već da će poslati časnika koji će zapovijedati u njegovo ime'.

Ademi je kazao i da je podređene zapovjednike prije akcije upozorio da se moraju pridržavati Ženevskih konvencija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene