Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VRIJEDNA MILIJARDU EURA

Abramovičeva jahta već dva mjeseca usidrena pred Cavtatom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jahta je duga 163 metra, druga je po veličini u svijetu i vrijedna je više od milijardu eura.

Jedna od najpoznatijih jahti na svijetu, ona milijardera Romana Abramoviča, usidrena je pred Cavtatom već gotovo dva mjeseca. Za to ne plaća vez, kao u lukama ili marinama - tek vinjetu koja vrijedi godinu dana.

Pročitajte i ovo Ilustracija Imala detaljan plan Zapalila jahtu svom bivšem poslovnom partneru, ali nije znala ključnu informaciju Cavtat - 2 Kako je to moguće? Sanacija i gradnja rive u Cavtatu, koji je zaštićena kulturna cjelina, dobila dozvole bez suglasnosti konzervatora

Jahta je duga 163 metra, druga je po veličini u svijetu i vrijedna je više od milijardu eura. Iako je između Cavtata i Plata usidrena gotovo dva mjeseca, u policiji kažu da nema ograničenja koliko dugo može ondje biti. Ograničenje ima tek posada, koja ondje ne može biti dulje od 90 dana unutar 6 mjeseci. U policiji tvrde da po tom pitanju nema prekršaja jer se posada redovito izmjenjuje.

Stanovnici Cavtata kažu kako je jahta tu svake godine te da su na njoj "lijepi ljudi, mladi, opskrbljuju se, rade sve što treba". "Pošalju jahtu da ih čeka, a oni kad stigu. Ali evo, izgleda da ove godine još nije došao. U svakom slučaju to daje imidžu Cavtata jednu malu crtu glamura, kao jedne destinacije izvrsnosti, i u tom pogledu smatramo apsolutno pozitivnim njihov boravak na našem području", kazao je pak Frano Herendija iz konavoskog TZ-a.

No jahta nije na vezu, za Cavtat je jednostavno prevelika pa je posada odabrala pučinu. A za to su platili tek vinjetu od oko 10 tisuća kuna, koja im vrijedi do kraja godine. Građani kažu kako je to Abramoviču "jeftinije nego da plaća neki skupi vez u Crnoj Gori",ali i "da smo drugdje negdje, naplatilo bi se to nekako, vez ili sidro, sidrenje se plaća sigdje u svijetu".

Po uobičajenoj tarifi, da je jahta na pravom vezu u Cavtatu, vlasnici bi za ovako veliko plovilo morali izdvojiti oko 4500 kuna na dan. Za dva mjeseca - 270 tisuća kuna.

U Lučkoj upravi nisu sigurni što bi Abramović trebao platiti ni gdje bi smio sidriti pa smatraju da treba provesti nadzor. No za to bi moglo biti kasno, jer Abramovičeva jahta, kako doznajemo - odlazi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene