Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Javio nam se poduzetnik

Kako izgleda borba poduzetnika s hrvatskim lokalnim vlastima: 'Zemljište koje ste kupili više nije u zoni farme'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neobična priča o administrativnim razlikama između Njemačke i Hrvatske hrvatskog poduzetnika Tonija Katića, potakla je brojne reakcije pa tako i jednog od naših čitatelja, koji se javio s vlastitim iskustvom. Slijedi njegova priča, ali i odgovor druge strane.

Obitelj Romana Lebara godinama se bavi uzgojem jednodnevnih pilića (tzv. brojlera) u Međimirju. U razdoblju između 2001. i 2003. izgradili su modernu farmu u općini Šenkovec pokraj Čakovca jer je općina tada u prostornom planu imala takozvanu gospodarsku 'zonu farmi'. „Doslovce smo bili pozvani od općinskih čelnika, da investiramo i gradimo na teritoriju općine Šenkovec. Kupili smo zemljište u 'zoni farmi' za gradnju farme - tri peradnjaka. Do 2003. godine uspjeli smo izgraditi dva objekta i platili smo izgradnju komunalne infrastrukture. Kredit koji smo dobili od banaka nije bio dostatan za izgradnju trećeg objekta“, priča nam Roman Lebar.

'Zemljište koje ste kupili više nije u zoni farme'

Pročitajte i ovo Otvorena dionica brze ceste od Mostanja do Vukmanićkog Cerovca Nakon tri godine izgradnje Nakon tri godine otvorena važna obilaznica: Butković najavio nove projekte Split - 23 Obljetnica članstva Jesmo li mogli bolje? Hrvatska je 10 godina u EU-u, koliko smo novca privukli, vole li nas investitori i što to neki ipak rade bolje od nas

Obitelj Lebar nije odustala od namjere da izgradi i treći peradarnik. No, za njih je 2013. uslijedio hladan tuš. „2013. godine odlučili smo započeti gradnju trećeg peradarnika, međutim, kad smo željeli ishoditi potrebnu dokumentaciju za gradnju, rečeno nam je da građevinsko zemljište koje smo kupili u 'zoni farme' to više nije i da je 'zona farmi' od 2003. godine svedena na ogradu naše postojeće farme, a okolno zemljište je ponovno poljoprivredno. Drugim riječima, Općina je u tišini, prilikom donošenja novog prostornog plana 2003. godine izbrisala 'zonu farmi', jer je ona nekome smetala iako su 'zonu farmi' proglasile stručne službe Ureda za prostorno planiranje Međimurske županije. O ukidanju 'zone farmi' se u javnosti nije znalo, nije bilo na javnoj raspravi, a mi smo saznali tek kad smo željeli krenuti u novu gradnju“, pojašnjava Lebar.

Općina poručuje: Sve je u skladu sa zakonom, a treći peradarnik bi narušio kvalitetu života mještana

Kontaktirali smo naravno i drugu stranu, prozvanu Općinu Šenkovec. Trenutni načelnik, gospodin Saša Horvat, na tu je funkciju došao dosta nakon sporne prenamjene zemljišta 2003. godine. „Riječ je o problemu kojeg zasigurno nismo moj tim ljudi, danas aktualno Općinsko vijeće Općine Šenkovec, kao i ja osobno uzrokovali, niti u jednom segmentu", kaže načelnik Horvat i tvrdi – sve je rađeno po zakonu. „S razlozima izmjena iz 2003. godine najiskrenije nisam upoznat, ali znam da su donesene jednoglasno i da kojim slučajem nisu poštovana sva pravila, odnosno procedura donošenja, siguran sam da bi mjerodavne institucije reagirale te iste poništile, što se eto nije dogodilo“, ističe načelnik Horvat.

Obitelji Lebar prodano je zemljište i dane sve dozvole za tri peradarnika kapaciteta 25.000 pilića po objektu, da bi Općina naknadno odluku izmijenila i dio zemljišta, bez znanja obitelji, prenamijenila u poljoprivredno te oni sada ne mogu izgraditi taj treći peradarnik. Načelnik općine tvrdi da bi se trećim peradarnikom narušila kvaliteta života mještana koji žive u blizini. “Jako puno vremena provodim u raspravi s mještanima koji žive u blizini farme i koji se žale na nesnosan smrad, pogotovo ljeti, kad ne mogu otvoriti ni prozore. Svjestan sam toga da ništa nije u potpunosti crno i bijelo, svjestan sam i činjenice da gospodin Lebar želi nastaviti dalje raditi i proširivati svoju proizvodnju, ali sam i svjestan toga da to ne može i ne smije raditi na uštrb mojih mještana, svjestan sam i činjenice da se radila peticija tih istih mještana protiv proširivanja zone, koja je, vjerujte mi, opravdana. Ovo je općina koja njeguje i razvija bolju kvalitetu života njenih mještana, a ovime bi se ona apsolutno rušila“, kaže načelnik Horvat.

Vlasnik farme: 'Imamo sve potrebne dozvole i ne zagađujemo okoliš'

Poduzetnik Labar uzvraća da je odgovor načelnika 'tipično populistički i bez argumenata' kada se radi o ukidanju 'gospodarske zone farmi'. „Nepobitna je činjenica da smo po pravilima iz EU, 2013. godine ishodili Okolišnu dozvolu za farmu iz koje je vidljivo da su sve kompetentne inspekcije odradile svoj posao i mjerenja i da farma ni po čemu ne zagađuje okoliš, a kamoli ljudsko zdravlje. Naša farma udaljena preko 400m od najbliže građevine iako zakon nalaže da to bude 200m. Deponiju pilećeg gnoja nemamo. Nakon završenog turnusa svu stelju sa pilećim gnojem dajemo lokalnim ratarima u zamjenu za slamu i taj odnos već godinama odlično funkcionira. Kao što se može vidjeti iz satelitske snimke cijela farma je okružena oranicama na koje ti isti ratari redovno voze i stajski kravlji gnoj (koji ima puno neugodniji miris). Reći da se širi neugodan miris sa naše farme je netočno, zlonamjerno i u funkciji kočenja daljnjeg razvoja farme.“

Načelnik smatra da se odnos njegove općine prema investitorima ne bi trebao mjeriti stavovima i mišljenjima jedne osobe kojoj je ta općina i omogućila legalnu izgradnju takve farme. ''U krajnjem slučaju tome u prilog govore i podaci da je na 2.900 stanovnika ove općine registrirano preko stotinu različitih poduzeća, malih firmi, obrta te da je općina među prvima (barem na ovom prostorima) uvela sufinanciranje kamate svim poduzećima registriranim na području općine za kredite koji imaju cilj unaprijeđenja proizvodnje', poručuje načelnik Horvat.

I tako s jedne strane imamo poduzetnika koji tvrdi da lokalna vlast bez opravdanih razloga opstruira razvoj i krši Zakon, a s druge strane lokalnu vlast koja tvrdi da radi sve po zakonu.

Činjenice ostaju – jednom je poduzetniku prodano zemljište i dane sve dozvole za tri peradarnika kapaciteta 25.000 pilića po objektu, da bi Općina naknadno odluku izmijenila. Puno je lakše mijenjati uvjete kada nije u pitanju vaš novac.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene