Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U mirovnu misiju ISAF u Afganistanu danas se iz zagrebačke Zračne luke Pleso uputilo 312 pripadnika oružanih snaga Hrvatske vojske.


Pripadnici 18. hrvatskog kontigenta bit će raspoređeni u Kabulu i u Mazar-e Sharifu. Njihova primarna misija bit će obučavanje afganistanskih policajaca. Hrvatski vojnici preuzet će vodeću ulogu u razvoju Vojno policijske škole Afganistanske narodne armije.

Vezani članci Gnjusan čin navijača Dinama VIDEO Sramotan ispad u Borovu: Skupina muškaraca uzvikivala "Ubij Srbina" i pjevala "Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati". Oglasila se i policija Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Zoran Milanović na Plesu je dočekao hrvatske vojnike koji su se vratili iz Afganistana - 4 Hrvatski vojnici vratili se iz Afganistana, Milanović poručio: "Ovo je bila jako opasna misija i neće se skoro ponoviti"

Temeljna zadaća bit će upravljanje i organizacijska obrazovnog  procesa Vojne policije Afganistana. Uz 312 pripadnika oružanih snaga RH, na misiju odlazi i 6 pripadnika stranih oružanih strana.

Ministar oružanih snaga Davor Božinović poručio je hrvatskim vojnicima da čvrsto vjeruje kako će nastaviti graditi sliku o hrvatskom vojniku koji razumije Afganistan te koji će odgovorno izvršavati zadaće i pronositi glas o hrvatskom vojniku koji se već daleko čuje.

Posebno je zadovoljan činjenicom da će hrvatski vojnici većinu svojih napora usmjeriti na obuku afganistanskih snaga. 'Neka vas bog čuva i hvala', poručio je ministar vojnicima. 

Posebni izaslanik predsjednika RH Zlatko Gareljić istaknuo je da je od 2003. godine pa do sada u Afganistanu u sklopu ISAF-a sudjelovalo 3000 naših vojnika i vojnikinja.