Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kriza uzela 50.000 radnih mjesta

Gospodarska 2009.: Afere, uhićenja, masovni otkazi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska iza sebe ostavlja jednu od najbolnijih gospodarskih godina.

Kriza je početkom godine udarila snažno, a Vladina strategija bila je ne spominjati. Građanima rastu kamate, prognozira se val otkaza, novca je sve manje. Ministar financija Ivan Šuker je tada govorio kako HDZ neće nametnuti još jedno opterećenje hrvatskom gospodarstvu i građanima, a onda se dogodio harač, odnosno krizni porez za sve.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović promijenio fotografiju i slogan na Facebooku Dotaknuo se i Rojsa Milanović HDZ nazvao kartelom: "Plenković zapomaže" Slika nije dostupna Predsjednik s Questom Josipović za CNN: Hrvatsku će oživjeti nafta i plin iz Jadrana

>> Gospodarstvenici: Sve je slabije svjetlo na kraju tunela

Zeznula je Vlada sa haračem pa nova šefica pokušava popraviti situaciju. Kreću uhićenja, pa je uprava HAC-a završila iza rešetaka, a resorni ministar od svega pere ruke. Šefove Podravke iz mirnog je sna digla policija, a tadašnji potpredsjednik Vlade dobro ih poznaje, ali sa preuzimanjem Podravke, tvrdio je, nema veze. Svjetski prvaci u aferama definitivno su bili HEP-ovci, a javnost se zgražala zbrajajući ih ih, dok su ih oni poricali. Na kraju se dogodila samo smjena, ali bez priznanja grijeha.

Dok su državni štićenici redali afere, recesija je tamanila tvrtke. Propast Peveca slika je prave hrvatske recesije. Ta ogromna tvrtka, imala je još veće dugove, a tri tisuće radnika četiri su mjeseca bez plaće. I u željezari Split odvijala se prava drama te štrajk glađu radnika. Kriza je u 2009. uzela 50 tisuća radnih mjesta, a u novoj godini nažalost ta bi brojka mogla još narasti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene