Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Turbulentna godina

2008. počela vatrometom, završila krizom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Godina krize, potresa u domovini i odnosima sa susjedima, ali i godina ugrožene sigurnosti građana - to je bila 2008. Počela je, ali i završila politički turbulentno.

Godina je počela vatrometom, a nastavila se političkim vatrometom. Prvih se dana godine skupljala koalicija i ruke koje su osigurale vladajuće fotelje. Ekipa na okupu nije izdržala ni godinu dana. Premlaćivanja novinara i poduzetnika nisu bila dovoljna za smjenu ministra Rončevića. Kraj Rončevićeve ministarske karijere bila je brutalna likvidacija Ivane Hodak. Zbog ubojstva 26-godišnje kćeri odvjetnika najučuvanijeg hrvatskog zatvorenika, generala Zagorca, bez fotelje je ostala i ministrica pravosuđa Ana Lovrin.

Pročitajte i ovo Provjereno istražilo poziv na besplatan ''zdravstveni pregled'' - 3 Ne nasjedajte! Novinarka Provjerenog tajno se ubacila na ''zdravstveni pregled'' i raskrinkala prevarante: Pogledajte što pokušavaju podvaliti Godina promjena - 6 Izbori u više od 70 zemalja Stiže megaizborna godina na svjetskoj razini: Što će se sve promijeniti?

Iako ih je sam izabrao, premijer Ivo Sanader se na kraju svojih nesposobnih ljudi morao odreći. Povjerenje je dao nestranačkim ljudima: Ivanu Šimonoviću i Tomislavu Karamarku. Likvidiran je Ivo Pukanić, a Niko Franjić kolateralna je žrtva. I nakon toga najavljuje se borba protiv mafije. 'Pogodno sredstvo za uklanjanje mafije iz društva nije sablja nije apirin već skalpel', rekao je Ivan Šimonović ministar pravosuđa. Skalpelom se krenulo u smjene i promjene. Nužne su jer za korupciju osuđeni doktor Ognjen Šimić pobjegao je hrvatskom pravosuđu.

Počelo je suđenje za korupciju u fondu za privatizaciju. Zbog trgovanja ispitima uhićeni su profesori i studenti, a za početak su kažnjeni tek studenti. Pokrivali smo oči pred nasiljem i korupcijom, a okretali leđa problemima sa susjedima. Početkom godine proglašen je ZERP za zemlje Unije, no pod pritiskom susjeda odustali smo od primjene. Slovencima to nije dosta, njihove ucjene Lijepe naše kulminirale su krajem godine crvenim svjetlom za pregovore. Tvrde kako im želimo uzeti teritorij.

Dok smo se s Europom mučili, prekooceanski prijatelji su nam pomagali. George Bush prvi je američki predsjednik koji je stigao na Markov trg, namigivao je i progovorio Hrvatski. Predsjednik i premijer predsjedali su skupštinom UN-a, a stigla je i pozivnica za NATO. Godina u kojoj je premijer nazvan Grinčem u kojoj je vraćeno 0,5 promila, ali zabranjeno pušenje definitivno je godina dominacije izraza poput, kriza, štednja i recesija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene