Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Savez komunista ne može na izbore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od svih predanih stranačkih ili neovisnih kandidacijskih lista za predstojeće parlamentarne izbore samo dvije nisu prihvaćene, izvjestilo je danas Državno izborno povjerenstvo (DIP).

To su Neovisna lista Ilije Matijevića čija kandidatura nije imala sva potrebna očitovanja i potpise te zajednička lista Saveza komunista Jugoslavije, Saveza komunista Hrvatske i Saveza komunista BiH.

Pročitajte i ovo Karolina Vidović Krišto Prigovor zbog rezultata izbora Karolina Vidović Krišto tvrdi da je pokradena, stigao joj odgovor DIP-a Predsjednik DIP-a Radovan Dobronić Konferencija za medije DIP objavio podatke o izborima, na dva mjesta će se ponoviti: "Po pitanju izlaznosti su bitne dvije stvari"

Te stranke na dan raspisivanja izbora nisu bile upisane u registar političkih stranaka, pojasnio je novinarima predsjednik DIP-a Branko Hrvatin.

Ocijenio je da je kandidacijski postupak završen korektno i u dobroj maniri provedbe tog stadija izbornog procesa.

Sve kandidacijske liste DIP je danas poslao dnevnim novinama te Hrvatskoj radio televiziji, a nakon njihove objave noćas u ponoć i službeno počinje predizborna kampanja.

Hrvatin je podsjetio da bi građani što prije trebali provjeriti jesu
li na popisima birača i gdje će glasovati kako bi izbjegli nesporazum na dan izbora.

Izvijestio je i da je DIP Ustavnom sudu poslao dopis kojim traži
informacije o imenovanju Etičkog povjerenstva, zaduženog za
nadgledanje ponašanja kandidata na izborima te spriječavanja govora mržnje, vrijeđanja i omalovažavanja političkih protivnika.

Predsjednik povjerenstva koje imenuje Ustavni sud je predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a šest članova ugledni su javni djelatnici koji ne smiju biti u političkim strankama. Ipak, na tu ih funkciju imenuju stranke i to tri člana vladajuće, a tri opozicijske iz posljednjeg saziva Sabora.

DIP je i strankama uputio dopis da čim prije predlože svoje kandidate za Etičko povjerenstvo.

Od ukupno 3585 kandidata njih 2512 ili 70,07 posto su muškarci, a 1073 ili gotovo 30 posto su žene. Prosjek dobi je nešto više od 43 godine.

Najmlađi kandidat rođen je 1989. kao i najmlađa kandidatkinja, a najstariji 1924. godine. Najstarijoj kandidatkinji koja se prijavila
na izbore u III. izbornoj jedinici čak je 89 godina. Iako je ukupan
broj kandidata manji nego na izborima 2003. veći je broj kandidata za predstavnike nacionalnih manjina.

DIP je zaprimio ukupno 323 prijedloga kandidatura od čega je 251 prijedlog lista kandidata, među kojima je 235 stranačkih i 16 neovisnih te 72 prijedloga kandidata nacionalnih manjina.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene