Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Za sanaciju banaka Bush traži 700 milijardi dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Administracija predsjednika Georgea W. Busha zatražila je odobrenje Kongresa da potroši čak 700 milijardi dolara za otkup nelikvidne imovine banaka oslonjene na hipotekarne kredite, što je najveća intervencija američke vlade u financijski sustav od Velike depresije 1930-ih godina, izvijestili su u subotu američki mediji.

Prijedlog zakona administracija je u noći na subotu uputila na Capitol Hill, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Tony Fratto. Ministar financija Henry Paulson, zakonodavci i njihovi suradnici na tome bi trebali raditi tijekom vikenda kako bi što prije usuglasili zakon, dodao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izbori su sve bliže Političke stranke objavile financije: Nekima je baš dobro išlo Ilustracija Financijska pismenost Nudi vam se 1000 eura: Hoćete li ih uzeti odmah ili za godinu dana?

Demokratski čelnici Kongresa izrazili su očekivanje da će o zakonu glasovati u idućih nekoliko dana.

Predsjednica Predstavničkog doma Kongresa Nancy Pelosi i čelnik senatske većine Harry Reid ranije su najavili da će podršku zahtjevu za spašavanje banaka uvjetovati davanjem pomoći kućevlasnicima koji su pred ovrhom i u teškoćama s otplatom hipotekarnih kredita.

Gotovo pet milijuna Amerikanaca je u zakašnjenju s otplatom kredita za kuću ili u postupku ovrhe, prema podacima nacionalne Udruge agencije za nekretnine.

Paulson, predsjednik Federalnih rezervi (središnja banka) Ben Bernanke i drugi dužnosnici upozorili su ovih dana da su nagomilane nelikvidne vrijednosnice u bilancama banaka zaustavile posuđivanje među bankama i drugim financijskim institucijama, što prijeti ozbiljnim štetama cijelom gospodarstvu ako se hitno nešto ne poduzme.

Ako Kongres odobri plan, on bi omogućio Ministarstvu financija da otkupljuje vrijednosnice derivirane iz hipotekarnih kredita po sniženoj cijeni, primjerice 30 do 50 centi za dolar, drži ih dok se ne oporavi tržište nekretnina i potom ih proda uz dobit.

Uspjeh programa može ovisiti o cijeni po kojoj će ministarstvo otkupljivati hipotekarne vrijednosnice. "Vlada može ostvariti dobit, značajnu dobit. Najvažniji će biti mehanizam određivanja cijena", izjavio je za CNNMoney Jaret Seiberg, analitičar financijske službe Stanford Group, tvrtke koja se bavi istraživanjem ekonomske politike.

Predsjednik Bush izjavio je u subotu da plan od 700 milijardi dolara koji on preporuča za pomoć financijskom sektoru, odgovara veličini problema.

"To je veliki paket jer je i problem veliki. Opasnost koja je prijetila ako se ne poduzme ništa, daleko nadmašuje opasnost od tog paketa", rekao je Bush na zajedničkoj konferenciji za novinare s kolumbijskim predsjednikom Alvarom Uribeom koji boravi u posjetu SAD-u.

Plan sanacije financijskog sustava dio je izvanrednih napora koje američka vlada ulaže u zaustavljanje 14-mjesečne kreditne krize, što je dovela do kolapsa investicijskih divova na Wall Streetu te počela prijetiti i tzv. "Main Streetu" - što je u SAD-u sinonim za male poduzetnike, odnosno onaj dio gospodarstva izvan sustava velikih korporacija.

Prošloga su tjedna nestale dvije velike investicijske banke - Lehman Brothers u stečaju, a Merrill Lynch u prodaji Bank of Amerika, dok je vlada s 85 milijardi dolara zajma spriječila kolaps osiguravateljnog diva American International Group (AIG).

Tjedan prije toga vlada je preuzela hipotekarne agencije Fannie Mae i Freddie Mac, poduprijevši njihovo poslovanja sa po 100 milijardi dolara.

Stručnjaci su umjereno optimistični da će plan pomoći u krizi na stambenom tržištu koja je preteča kreditne i financijske krize. Plan će omogućit bankama da učvrste svoje bilance i uklone imovinu u hipotekarnim vrijednosnicama, koju je teško vrednovati. Time bi se trebao zaustaviti ciklus otpisivanja nenaplativnih potraživanja i prikupljanja svježeg kapitala koji potresa financijski sektor.

Bez tereta loših kredita u svojim bilancama, banke bi trebale biti spremnije za davanje kredita, ili je to barem cilj, komentira CNNMoney.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene