Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posjetite banku

Brojni građani ostaju bez važne mogućnosti: "Ja se pokrijem koliko mi je pokrivač velik"

Aktualno Galerija Dopušteno prekoračenje; ilustracija - 4 Dopušteno prekoračenje; ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Dopušteno prekoračenje; ilustracija - 3 Dopušteno prekoračenje; ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Dopušteno prekoračenje; ilustracija - 2 Dopušteno prekoračenje; ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dopušteno prekoračenje; ilustracija - 1 Galerija 1/4 >>
Dok neki razmatraju hoće li svoj novac posuditi državi, za više stotina tisuća zaduženih hrvatskih građana sutra je dan D. Ako ne posjete poslovnicu svoje banke i sklope ugovor o dopuštenom prekoračenju, ostat će bez minusa na tekućem računu.

Gotovo svaki drugi građanin u Hrvatskoj na svom tekućem računu u banci ima ili je imao dopušteno prekoračenje. Banke su klijentima ponudile opcije prelaska s prešutnog na dopušteni minus u njihovim poslovnicama ili putem online bankarstva.

"Nažalost oni koji nisu iskoristili priliku prešutno će im biti ukinuto 1. srpnja, znači ostaje im zapravo još jedan radni dan kako bi prebacili na dopušteno prekoračenje", objasnila je kreditna posrednica Ivana Fićković.

Onaj postotak građana koji to nije učinio, a koristi prekoračenje ima opciju otplate.

"Banka će ga u tom trenutku dakle 30 dana prije nego što ukida prešutno prekoračenje obavjestiti i ponuditi mu otplatu od minimalno 12 rata bez većih kamata od one koje je imao prije", kaže Hrvoje Maljković iz Hrvatske udruge banaka.

Pročitajte i ovo Oluja kod Bjelovara - 2 Prohujala snažna oluja VIDEO Pijavica im je sve uništila, mještani ne pamte takvo nevrijeme: "Svi živimo od toga, kad sam došao umalo me šlagiralo"

No stručnjaci kažu postoje i bolja rješenja.

"Mjesečno opterećenje može na 12 mjeseci može biti dosta veliko. Iz tog razloga možda bi bilo poželjno da sada produže to prešutno prekoračenje, a onda da razmisle o opciji gotovinskog nenamjenskog kredita gdje bi mogli na duži period si to rascjepkati", predlaže Maljković.

A da je ulazak u minus dio hrvatske kulture, govore i podaci HNB.

"Dakle od milijun i 700 tisuća građana kojima je odobren minus, njih oko 800 tisuća je i koristilo u nekom određenom iznosu taj minus. Tako da nešto malo manje od polovice građana koji imaju odobren minus ga i koriste", kaže Maljković.

"Mislim da je to poznato za Hrvatsku, kao narod koji živi samo na kredit i samo u minusima", dodaje Fićković.

Pročitajte i ovo Ilustracija Novi trendovi Neće sva djeca krenuti u školu kad i njihovi vršnjaci, ali je li broj odgoda postao zabrinjavajući? "Postoje određeni kriteriji..."

Ipak, ima i drugačijih primjera.

"Kolko imaš tolko se pokriješ i bok, ako treba, ako te nešto stisne onda moraš se snaći", kaže kruno.

"Ja se pokrijem kak mi je pokrivač velik", kaže Stjepan.

Financijski savjetnici kažu uvijek je dobro izračunati prihode i rashode, a ako baš ima potrebe - angažirati stručnjaka za financijske zaključke!

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene