Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dubinska analiza 90 banaka

Volksbank i sedam europskih banaka pale na stres testu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Direktor austrijske Volksbank odmah po objavi rezultata priopćio je kako je rezultat testa 'nezadovoljavajuć' jer dolazi u 'nezgodno vrijeme', odnosno kako test nije uzeo u obzir neke najnovije mjere koji su povećale kapitalizaciju banke.

Osam europskih banaka, među kojima i austrijska Volksbank, nije dovoljno snažno da prebrodi dugačku recesiju, pokazao je drugi tzv. stres test, dubinska analiza 90 banaka u 21 europskoj zemlji (ne uključujući Hrvatsku).

Pročitajte i ovo Banka - 4 Bolje biti dužnik, nego štediša Banke u Hrvatskoj trljaju ruke, ali građani zbog jedne stvari mogu biti zadovoljni Ilustracija raste potražnja Trebate gotovinu? Provjerili smo kakve su kamate u bankama, razlike nisu male

Među osam banaka koje su pale na testu pet je španjolskih, dvije grčke. Direktor austrijske Volksbank odmah po objavi rezultata danas u 18 sati priopćio je kako je rezultat testa 'nezadovoljavajuć' jer dolazi u 'nezgodno vrijeme', odnosno kako test nije uzeo u obzir neke najnovije mjere koji su povećale kapitalizaciju banke.

Jedna od tih mjera je i potpisana prodaja Volksbank International (u čijem je sastavu i hrvatski Volksbank) ruskoj banci Sberbank.

Osam banaka je palo na testu, ali još 20 banaka bi palo da im test nije priznao kapital koji su prikupili od početka testiranja (kraj 2010.) do danas. Europska agencija za banke (EBA) dopustila im je da pribroje i novac koji tek trebaju dobiti.

Stres test je analiza izloženosti banaka na poremećaje na tržištu, a cilj mu je ojačati povjerenje. Nije sigurno hoće li to ovaj uspjeti postići. Analitičari već prigovaraju EBA-i što u kriterije u stres testu nije uključila rizik banaka od izloženosti prema državnim obveznicama, koje, od Grčke preko Italije do Portugala i Irske, svakim danom padaju sve niže. (Agencija VLM)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene