Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Korist ili opasnost?

'Vlada ne trebati zvati MMF kao policajca u pomoć, već surađivati s njim'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U jučerašnjem sučeljavanju u Dnevniku Nove TV ministrica Martina Dalić rekla je kako nema potrebe da se u Hrvatsku zove MMF, dok je Slavko Linić bio suprotnog mišljenja.

Ekonomski stručnjaci i analitičari smatraju da bi dolazak Međunarodnog monetarnog fonda donio koristi, ali i da je uloga MMF-a danas bitno drugačija nego prije 10 godina.

Pročitajte i ovo Ilustracija porast za 2,6 posto Rusko gospodarstvo iznenadilo MMF: "To je ratna ekonomija" Slika nije dostupna Vrlo zanimljivo... Diljem EU Hrvati imaju 12.500 štednih računa: 'To je ekonomski neisplativo. Znači postoje neki drugi razlozi'

'Ja sam od kada je izbila kriza za dolazak MMF-a. Dolazak MMF-a u Hrvatsku ima direktne i indirektne koristi', rekao je glavni analitičar Splitske banke Zdeslav Šantić. Od direktnih koristi su, tvrdi Šantić, sredstva za financiranje reformi. 'Od indirektnih koristi tu je veće povjerenje investitora, mogućnost jeftinijeg zaduženja, a i većina zemalja u regiji se odlučila na aranžman s MMF-om', rekao je Šantić.

Šantić je rekao kako je sumnjao u fiskalnu konsolidaciju i reforme za koje kaže da su one najteže izostale, što je dobar razlog za dolazak MMF-a u Hrvatsku. Pogoršanje situacije u drugim zemljama dodatan je razlog za dolazak MMF-a, dodao je Šantić.

Ekonomski analitičar Damir Novotny smatra da HDZ i SDP ne razumiju ulogu MMF-a u suvremenom razvoju događaja. 'MMF ima klasičnu ulogu financiranja radi održavanja vanjske likvidnosti zemalja, i tu je ministrica Dalić u pravu, no, uloga MMF-a se promijenila, ona nije ista danas kao i prije 10 godina', rekao je Novotny.

'MMF danas djeluje s Europskom komisijom, Europskom središnjom bankom na istraživanju javnih financija. MMF danas ima ulogu sređivanja javnih financija, Vlada se mora okrenuti prema Europskoj uniji i Europskoj komisiji kako bi dobila pomoć. Ključno je da se Vlada pozabavi javnim financijama, a tek onda pozove MMF. Ne da ih zove kao policajca u pomoć, već da surađuje s njim', zaključio je Novotny.

'Ne isključujemo mogućnost početka pregovora s MMF-om'

U nedostatku političkog i općedruštvenog konsenzusa nakon parlamentarnih izbora, mogućnost početka pregovora s MMF-om ne isključuje ni direktorica Direkcije za ekonomska istraživanja Raiffeisenbank Austria d.d., mr.sc. Zrinka Živković Matijević.

'Ne isključujemo mogućnost početka pregovora s MMF-om ne bi li se na taj način započelo s reformama koje će uključivati racionalizaciju javne potrošnje kroz promjenu strukture potrošnje. Mjere MMF-a zasigurno bi uključivale smanjenje mase plaća u javnom sektoru i subvencija poduzećima, racionalizaciju rashoda za zdravstvo i mirovine te bolje usmjeravanje rashoda za socijalnu pomoć', rekla je Živković Matijević.

Živković Matijević smatra da je u svrhu poboljšanja konkurentnosti moguće tražiti reforme u smjeru otklanjanja neučinkovitosti na tržištu rada, odnosno, veću fleksibilnost u politikama zapošljavanja i socijalnim naknadama kako bi se otklonili negativni poticaji za participaciju radne snage. 'S druge strane, u svrhu poboljšanja poslovnog okružja ne isključujemo mogućnost zahtjeva MMF-a za nastavak privatizacije, smanjenje parafiskalnih naknada i pojednostavljenje procedura za otvaranje novih poduzeća', zaključila je Živković Matijević.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene