Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potrebne oštre promjene

Evo zašto investitori zaobilaze Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brojevi Svjetske banke pokazuju da Hrvatska nije regrutirala svoju investicijsku politiku.

Na rang ljestvici prvo mjesto zauzeo je Singapur, a od zemalja koje su usporedive s Hrvatskom, Makedonija je na 22. mjestu, Slovenija 37., a Crna Gora na 56. mjestu. Hrvatska je daleko iza njih, na 80. mjestu.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić komentirao i presudu Vučić konsterniran događanjima u Hrvatskoj: "Kako sad Europa ne reagira?" Dobra predviđanja za turističku sezonu buking u Skandinaviji Baby Lasagna napravio je još jednu sjajnu stvar: "Požurite potražiti smještaj!"

U prošloj godini smo bili 79., dakle ne da nismo napredovali nego smo nazadovali za jedno mjesto. Problem u Hrvatskoj je brzina dobivanja građevinskih dozvola. U Makedoniji se taj problem rješava za 117 dana, a u crnoj Gori za 267. Ako trebate građevinsku dozvolu, u Hrvatskoj ćete čekati 317 dana. To su razlozi zbog čega investitori zaobilaze Hrvatsku.

'Ono što je razočaravajuće je to da smo pali za jedan stupanj. Očito taj pad, unatoč promjenama koje su se događale, pokazuje da smo se sporije mijenjali nego zemlje u okruženju', rekao je Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

Veliki problem je i kategorija registracije vlasništva. Da bi dobili papire u Češkoj čekat ćete 25 dana, u Mađarskoj 17 dana, a u Gruziji rekordna dva dana. Da bi taj problem riješili u Hrvatskoj trebala bi vam 104 dana, što i ne čudi ako se zna podatak da je većina zemljišnih knjiga u Hrvatskoj temeljena na podacima iz 19. stoljeća.

'Nova vlast će imati pola sata za slavlje i onda moraju krenuti vrlo brzo i vrlo oštro u promjene', rekao je Majetić. Svaka od 183 zemlje dobila je i neku pohvalu. Hrvatska je dobila samo jednu zelenu kvačicu i to za brzinu dobivanja kredita. Treba spomenuti još jednu stvar u kojoj Hrvatska nije loša, a to je dobivanje priključka za struju u roku od 70 dana. No, nažalost, investitori u Hrvatskoj još uvijek moraju plaćati te radove pomoću koji h struja dolazi do njihove nove tvornice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene