Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strah od nemogućnosti naplate

'Vlada je privrednicima poslala poruku - nemojte plaćati račune!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nelikvidnost je probila 30 milijardi kuna. Vlada tvrdi, država više ne duguje. Ipak računi postoje i netko ih treba riješiti. Stručnjaci tvrde da dok se ne riješi nelikvidnost, ljudi ne žele dogovarati poslove. Boje se da ih neće moći naplatiti.

Hrpa neplaćenih računa dramatično raste. Dugovi su probili granicu od 30 milijardi, a samo u godinu dana narasli su za čak 9 milijardi. Strah od neplaćanja nadvladava želju za profitom. Poslodavci prst odgovornosti upiru u Banske Dvore.

Pročitajte i ovo Manje plaće, ilustracija - 1 Plaće kod privatnika Očekivali da će dobiti bar malo više, a dobili manje: Porezna stručnjakinja sumnja na jedno Ibrulj Ibrahim, radnik Uljanika Nova Skupština vjerovnika Radnici Uljanika su očajni, već dva mjeseca nisu primili plaću: ''Guraju nas u stečaj''

‘Mislim prije svega da Vlada, dakle resorno ministarstvo, trebalo bi biti jedno od najodgovornijih jer jedino je ono ovlašteno i legitimirano da održava financijsku disciplinu’, smatra Bernard Jakelić, direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

Vlada je godinama tolerirala tešku nedisciplinu. Tako je pokrenut vrtlog nelikvidnosti u kojem trenutno tone čak 68 000 tvrtki i obrtnika i 69 tisuća njihovih radnika. ‘To znači da više, ne da nema investicija, nego je sada ugrožena i redovna djelatnost svih trgovačkih društava. Najružniju poruku koju je ova Vlada mogla poslati poslala je privrednicima- nemojte plaćati’, uvjeren je SDP-ovac Slavko Linić.

Čak 70 posto tvrtki ispostavljene račune nisu platile već godinu dana. Oni koji su im ih poslali, na njih moraju platiti porez državi, bez obzira što ih još nisu ni naplatili. Gube dvostruko. ‘Sa nekakvim početkom oporavka i početkom kreditnog ciklusa sigurno je da će taj problem primiriti, potrebno je zapravo nekoliko godina da se taj problem riješi’, kaže ekonomski analitičar Velimir Šonje.

Vlada je tek ovoga ljeta osnivanje nove tvrtke uvjetovala polaganjem čistih računa te ubrzala ovrhu. Hoće li to smanjiti nelikvidnost?

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene