Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iskustva Lesley Doherty

Kako će izgledati bolnice budućnosti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovog ožujka Zagreb je grad domaćin prvoj globalnoj konferenciji u zdravstvenom menadžmentu u regiji. Global Healthcare Management Forum održat će se 11.ožujka 2013. u Hypo Centru u Zagrebu i na njemu će se predstaviti neki od najvećih svjetskih stručnjaka u zdravstvu.

Uz ravnatelje četiriju bolnica, na konferenciji će govoriti i Lesley Doherty, koja je do nedavno bila glavna upraviteljica bolnice Royal Bolton, jedne od najuglednijih bolnica u Velikoj Britaniji. Ekskluzivno za Dnevnik.hr s nama je podijelila svoje viđenje globalne zdravstvene industrije, što misli o rastućim trendovima u svjetskom zdravstvenom menadmentu i dala par savjeta hrvatskim zdravstvenim stručnjacima.

Do prije mjesec dana radili ste kao upraviteljica bolnice Royal Bolton u Velikoj Britaniji. Koje su najveće lekcije koje ste naučili radeći na toj poziciji?
Otišla sam u mirovinu nakon 36 godina rada u zdravstvu, no iz tog rada stekla sam ispravne vrijednosti i razvila organizacijsku kulturu. To se može postići samo ako ulažete puno vremena u vodstvo i angažirate se oko osoblja na svim razinama i tako osigurate sigurnu i učinkovitu zdravstvenu zaštitu.

Koje su česte pogreške koje čine upravitelji bolnica?
Nisu autentični, ne uključuju svoje osoblje u aktivnosti niti stječu njihovo poštovanje, a također nisu usredotočeni na pacijenta.

Koji je Vaš savjet za ravnatelje bolnica koji su tek počeli implementirati standarde zdravstvenog menadžmenta?
Povežite standarde s vrijednostima u zdravstvu te s organizacijom, kao što je npr. iskustvo s pacijentom, kvaliteta i učinkovitost, odnosno sjedinite standarde i način rada. Standardi služe i kao usporedba-mjerilo s ostalim organizacijama.

Sve više ravnatelja bolnica dolazi iz poslovnog svijeta, a ne iz zdravstvenog sektora. Mislite li da doktori mogu biti dobri menadžeri?
Za početak, ja sam medicinska sestra pa bih, kada se dotičemo ovog pitanja, mogla biti pristrana. Smatram da svi liječnici mogu biti i dobri menadžeri, ali ne bez menadžmentskog ili poslovnog treninga te bez da razvijaju svoje voditeljske vještine.

Koji je prvi korak koji bi organizacija trebala učiniti kako bi stvorila uspješne zdravstvene menadžere?
Potrebno je stvoriti okruženje u kojem se cijeni doprinos svakoga, to mora uključivati menadžere, poštovanje prema svakome, jednaka ulaganja i u menadžment i u vještine vođenja kao što bi to činili i u bilo kojem drugom poslu.

Kako zamišljate bolnicu u budućnosti?
U Velikoj Britaniji će biti različitih bolnica. One s naglaskom na centralizaciju pojedinih usluga za tercijarne i specijalizirane intervencije, zatim bolnice koje će pružati usluge 24 sata, traumatski i hitni prijemi kao i do sada, ali smatram da će ih biti manje, zatim okružne bolnice koje će pružati ambulantne, kraće boravke pacijenata i manje kirurške zahvate, rehabilitaciju i akutnu skrb. Više će se baviti kroničnim bolestima. Moguće da će postojati i bolnice koje će uključivati sve gore navedeno za populaciju veću od jednog milijuna.

Ovog ožujka u Zagrebu govorit ćete na prvoj konferenciji o zdravstvenom menadžmentu u ovoj regiji. Što delegati mogu očekivati od Vaše prezentacije?
Iskren i otvoren govor o autentičnom vođenju koji vodi poboljšanim ishodima te kako izazovi fiskalizacije u zdravstvu mogu biti manje zahtjevni ako se usredotočimo na poboljšanje kvalitete i angažiranje osoblja.

Global Healthcare Management Forum podupiru Hrvatska liječnička komora, Udruga poslodavaca u zdravstvu, te Udruga privatnih poslodavaca u zdravstvu. Dnevnik.hr je ekskluzivni online partner manifestacije

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene