Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bogati se bogate

Drugi na svijetu: U Kini ima 130 milijardera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Krize nema za kineske bogataše. U najvećoj komunističkoj zemlji na svijetu povećava se broj milijardera. Samo Amerika ih ima više.

Bogati postaju još bogatiji, barem u Kini i to krizi usprkos. Najveća komunistička zemlja ima 130 milijardera. 'Dok je na Zapadu zabilježen najveći pad blagostanja u posljednjih 70 godina, u Kini imamo suprotan trend. Čini se kako su krizu prebrodili i vratili se na vrhunac otprije dvije godine', rekao je Rupert Hoogewerf, s Hurunove liste. Ključ kineskog uspjeha leži u brzoj urbanizaciji, koja je prouzrokovala i povećane zahtjeve u industriji čelika, željeza, građevine. Fenomen je ipak, autoindustrija.

Pročitajte i ovo Siromaštvo (Foto: Getty Images) Globalna nejednakost Objavljene dramatične brojke koje pokazuju strašnu istinu: "Ljudi diljem svijeta sve su ljući i frustriraniji..." Slika nije dostupna ''ki bi da bi'' Milan Bandić pozvao milijunaše da plate režije: ''Bogatima nećemo oprostiti dugove, stavit ću veto na otpis''

Autoindustrija narasla za 30 posto

'Bili smo iznenađeni da je predsjednik Biwaidija broj jedan. Lani nije bio ni među prvih stotinu, a onda je ove godine kineska autoindustrija narasla za 30 posto, suprotno svjetskom trendu', kaže Hoogewerf. Komunistička partija Kine nekada je osuđivala privatnike kao kapitalističke izrabljivače. Sada ih dočekuje raširenih ruku, a trećina najbogatijih članovi su partije. Velik je broj i onih koji su nekada bili direktori državnih tvrtki, doveli ih do bankrota, a onda ih u privatizaciji kupili za sitniš. Radnici rade za mali novac, a vlasnici ne znaju gdje će s milijunima. U najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu razlika između bogatih i siromašnih neprestano raste.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene