Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bioplin i biomasa

Treba razmišljati o alternativnim gorivima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog teške energetske situacije u jugoistočnoj Europi danas je u Zagrebu održana izvanredna sjednica Koordinacije udruga za alternativna goriva zemalja članica CEFTA-e , na kojoj je rečeno da bi članice CEFTA-e bile daleko energetski neovisnije da su pravodobno, poput u zemljama EU, počele poticati proizvodnju biogoriva i drugih obnovljivih izvora energije.

Hrvatska je trebala na vrijeme poticati razvoj, proizvodnju, distribuciju i potrošnju biogoriva i drugih obnovljivih izvora energije čime bi si osigurala 5-10 posto sadašnjih potreba za prirodnim plinom, tim više što obiluje neobrađenim poljoprivrednim površinama, rečeno je na sjednici Koordinacije koju čine nevladine organizacije iz sedam zemalja jugoistočne Europe.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potvrđeno je Vlada objavila nove cijene goriva Benzinska postaja - 2 Očekuje se odluka Dnevnik Nove TV doznaje nove detalje oko mjera Vlade, kao i zašto cijene hrane i proizvoda ne padaju, iako pada cijena prijevoza

Energija bioplina i biomase može uspješno zamijeniti kako električnu, tako i toplinsku energiju koju trenutno dobivamo iz prirodnog plina, istaknuto je.

Diljem Europe danas se uspješno koriste biogoriva kao zamjena za fosilna goriva, no u Hrvatskoj kao ni u ostalim zemljama članicama CEFTA to nije zaživjelo, očito, kako je rečeno, zbog snažnog i utjecajnog naftnog lobija.

Zaključeno je kako se od Vlade RH očekuje da će na temelju ovog iskustva s plinoopskrbom početi provoditi smjernice EK o biogorivima te poticati i taj sektor za veću energetsku neovisnost, što bi pridonijelo i značajnijem zapošljavanju prije svega na područjima pod posebnom državnom skrbi i u ruralnim krajevima. Istaknuto je da je riječ o gotovo 2500 novih radnih mjesta koja bi se mogla otvoriti i zaposliti više od 22.000 obiteljskih gospodarstava te gotovo 100 poljoprivrednih zadruga i tvrtki, priopćila je Koordinacija udruga za alternativna goriva zemalja članica CEFTA-e.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene