Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog teške energetske situacije u jugoistočnoj Europi danas je u Zagrebu održana izvanredna sjednica Koordinacije udruga za alternativna goriva zemalja članica CEFTA-e , na kojoj je rečeno da bi članice CEFTA-e bile daleko energetski neovisnije da su pravodobno, poput u zemljama EU, počele poticati proizvodnju biogoriva i drugih obnovljivih izvora energije.


Hrvatska je trebala na vrijeme poticati razvoj, proizvodnju, distribuciju i potrošnju biogoriva i drugih obnovljivih izvora energije čime bi si osigurala 5-10 posto sadašnjih potreba za prirodnim plinom, tim više što obiluje neobrađenim poljoprivrednim površinama, rečeno je na sjednici Koordinacije koju čine nevladine organizacije iz sedam zemalja jugoistočne Europe.

Vezani članci Aleksander Lukašenko Svađa između EU i Lukašenka brine susjedne države: ''Da, to su bombarderi koji mogu nositi nuklearno oružje'' Andrej Plenković Otkrivena točna brojka izdanih COVID potvrda: "Prilagodba na potvrde trebala bi biti rutina"

Energija bioplina i biomase može uspješno zamijeniti kako električnu, tako i toplinsku energiju koju trenutno dobivamo iz prirodnog plina, istaknuto je.

Diljem Europe danas se uspješno koriste biogoriva kao zamjena za fosilna goriva, no u Hrvatskoj kao ni u ostalim zemljama članicama CEFTA to nije zaživjelo, očito, kako je rečeno, zbog snažnog i utjecajnog naftnog lobija.

Zaključeno je kako se od Vlade RH očekuje da će na temelju ovog iskustva s plinoopskrbom početi provoditi smjernice EK o biogorivima te poticati i taj sektor za veću energetsku neovisnost, što bi pridonijelo i značajnijem zapošljavanju prije svega na područjima pod posebnom državnom skrbi i u ruralnim krajevima. Istaknuto je da je riječ o gotovo 2500 novih radnih mjesta koja bi se mogla otvoriti i zaposliti više od 22.000 obiteljskih gospodarstava te gotovo 100 poljoprivrednih zadruga i tvrtki, priopćila je Koordinacija udruga za alternativna goriva zemalja članica CEFTA-e.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju