Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tovarnik: Festival voćnih rakija i likera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Drugi festival voćnih rakija i likera, s pedesetak sudionika, održan je danas u povratničkom mjestu Tovarniku u organizaciji tovarničke Udruge voćara "Rujan", koja okuplja 35 obiteljskih gospodarstava s toga područja.

Nazdravivši srijemskom šljivovicom, Festival je otvorio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković.

Pročitajte i ovo Rakija Uvoz loše kvalitete Ugrožena mnogima omiljena žestica: "Rakija je broj jedan. Posebno u prijepodnevnim satima, uz kavicu" Prodaja robe iz skladišta carine Euro po litri "Carinovača": Država prodaje više od 400 litara - rakije! "Imamo ovdje medovaču, borovnicu, nešto za vinjak..."

Istaknuvši da treba unaprjeđivati voćarstvo u Hrvatskoj, ocijenio je da je ta djelatnost pala na vrlo niske grane. Voćnjaci su se znatno smanjili i zbog toga je znatno porastao uvoz voća", ustvrdio je. Dodao je kako se, ako se želi povećati domaća proizvodnja voća, mora ulagati u izgradnju hladnjača i preradbenih pogona.

Posjetiteljima se obratio i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, zauzevši se za očuvanje tradicijske kulture koja, kako je rekao, treba biti prepoznatljivim znakom Hrvatske u Europskoj uniji.

Govorio je i općinski načelnik Marinko Beljo, najavivši kako će se iduće godine Festivalu rakija i likera pridružiti i festival domaćeg pekmeza. Po njegovim riječima na tovarničkom je području oko 100 hektara voćnjaka.

Posjetitelji su mogli pogledati običaj pečenja rakije u kazanima, pečenja domaćeg kruha te kuhanja pekmeza koji su mogli i kušati. Među izlagačima, osim proizvođača rakija i likera, nalazili su se i bačvari te izrađivači domaćih rukotvorina, a u kulturno-umjetničkom programu nastupile su brojne folklorne skupine.

Festival, pokrovitelj kojega je Ministarstvo poljoprivrede,
šumarstva i vodnog gospodarstva, popratilo je i nekoliko stručnih predavanja te su predstavljeni novi propisi u proizvodnji voćnih rakija i likera.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene