Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Drugi festival voćnih rakija i likera, s pedesetak sudionika, održan je danas u povratničkom mjestu Tovarniku u organizaciji tovarničke Udruge voćara "Rujan", koja okuplja 35 obiteljskih gospodarstava s toga područja.


Nazdravivši srijemskom šljivovicom, Festival je otvorio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković.

Vezani članci Dubravko Blašković, predsjednik Općinskog vijeća Općine Tovarnik, i Marina Bešić Đukarić (Foto: Dnevnik.hr) Kolone kamiona zagorčavaju život stanovnicima Tovarnika: ''Imam osjećaj da se nalazimo u '91. kad smo bili pod okupacijom" Rakija (Foto: Getty Images) Baka Bosiljka kažnjena zbog rakije: "Ubilo me, pa moja mirovina nije dovoljna za kaznu!"

Istaknuvši da treba unaprjeđivati voćarstvo u Hrvatskoj, ocijenio je da je ta djelatnost pala na vrlo niske grane. Voćnjaci su se znatno smanjili i zbog toga je znatno porastao uvoz voća", ustvrdio je. Dodao je kako se, ako se želi povećati domaća proizvodnja voća, mora ulagati u izgradnju hladnjača i preradbenih pogona.

Posjetiteljima se obratio i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, zauzevši se za očuvanje tradicijske kulture koja, kako je rekao, treba biti prepoznatljivim znakom Hrvatske u Europskoj uniji.

Govorio je i općinski načelnik Marinko Beljo, najavivši kako će se iduće godine Festivalu rakija i likera pridružiti i festival domaćeg pekmeza. Po njegovim riječima na tovarničkom je području oko 100 hektara voćnjaka.

Posjetitelji su mogli pogledati običaj pečenja rakije u kazanima, pečenja domaćeg kruha te kuhanja pekmeza koji su mogli i kušati. Među izlagačima, osim proizvođača rakija i likera, nalazili su se i bačvari te izrađivači domaćih rukotvorina, a u kulturno-umjetničkom programu nastupile su brojne folklorne skupine.

Festival, pokrovitelj kojega je Ministarstvo poljoprivrede,
šumarstva i vodnog gospodarstva, popratilo je i nekoliko stručnih predavanja te su predstavljeni novi propisi u proizvodnji voćnih rakija i likera.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju