Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne ide nabolje

Susjedi bilježe rast, no Hrvatska i dalje u krizi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znali smo da će 2010. biti teška, a analiza svjetske banke to samo još jednom potvrđuje. No analiza upozorava i da će Hrvatska za razliku od susjeda proći težak oporavak. Svjetska banka zato je upozorila Vladu da mora požuriti s provedbom plana gospodarskog oporavka jer vremena ima sve manje. Bolje reći, više ga i nema.

Oporavak hrvatskog gospodarstva kaska za regijom. U 2010-oj Hrvatska će, prema procjeni Svjetske banke, zabilježiti pad gospodarstva od minus 1 posto. Istovremeno Slovenija očekuje plus od 0,6 posto, Srbija 2 posto a Albanija 2 do 3 posto. Svjetska banka zato predlaže ubrzano i odlučno provođenje programa gospodarskog oporavka, jer svakim daljnjim odgađanjem dolazi do većeg troška i do većih potreba za dodatnim prilagodbama.

Pročitajte i ovo Ante Šušnjar Novi čovjek u Vladi Šušnjar: "Vidio sam da me zovu veseli ministar" Ilustracija PAD EKONOMIJE Tehnička recesija je pred vratima, ali što to znači za građane?

Svjetska banka smatra da je premijerkin program dobar temelj za nastavak oporavka. On uključuje smanjenje broja javnih službenika za 5 posto. Svjetska banka ukazuje da je njihov broj u 20 godina narastao za 20 tisuća dok se broj radnika u proizvodnji smanjio za 20 tisuća. Proces reformi može ubrzati i MMF. No njegove strogo uvjetovane milijarde Vladi još nisu zatrebale. Ako se reforme provedu brzo ekonomski ugled Hrvatske porasti će u očima investitora, a sa njihovom milijunima i zaradom od našeg izvoza i porasti će i gospodarstvo. No bez pravih Vladinih reformi od toga ništa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene