Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak zbog krize

Summit G-20 traži jačanje gospodarstva i regulaciju financijskih tržišta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetski čelnici okupljeni na financijskom summitu skupine G-20 u Washingtonu suglasili se kako je potrebno više učiniti da bi se učvrstilo globalno gospodarstvo i obnovio rast te poboljšala regulacija financijskih tržišta, ostavljajući pojedinim zemljama detalje o tome kako to učiniti.

U zajedničkom priopćenju objavljenom nakon petosatnih razgovora u Washingtonu, čelnici skupine G-20 pozvali su na 'široki politički odgovor' na mogućnost duboke recesije, ističući da države trebaju djelovati 'primjereno domaćim uvjetima'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Summit G20 MMF i Svjetska banka pozdravili suglasnost čelnika najvećih svjetskih gospodarstava Slika nije dostupna Summit G20 Financijska kriza: Europljani traže veću regulaciju tržišta

'Ekonomski zamah značajno slabi u vodećim gospodarstvima a globalni izgledi su oslabljeni', ocjenjuje se u priopćenju.

Skupina G-20, koja okuplja najrazvijenije zemlje i nova gospodarstva poput Kine, Indije, Brazila, Meksika, i Južno Koreje, koji skupa daju 90 posto svjetskog BDP-a, u priopćenju sa svoga prvog summita upozorava protiv podizanja novih trgovinskih barijera, poziva da se osiguraju dodatna sredstva Međunarodnom monetarnom fondu, te određuje ožujak kao krajnji rok za preporuke o dodatnim akcijama za poboljšanje računovodstvenih standarda, jačanje tržišta financijskih derivata, te pojačani nadzor 'hedge' fondova i bonitetskih agencija. 

>> G-20 bliži sporazumu o nadzoru nego o regulaciji financijskih tržišta

'Kreatori politike, regulatori i supervizori u nekim razvijenim zemljama, nisu odgovarajuće procijenili i posvetili pozornost porastu rizika na financijskim tržištima, nisu držali korak s financijskim inovacijama, ili uzimali u obzir sustavne posljedice domaćih regulatornih djelovanja', ističu čelnici G-20 u dijelu priopćenja posvećenom utvrđivanju uzroka sadašnje krize.

Čelnici G-20 su se suglasili oko potrebe reformi svjetskog financijskog sustava, kako bi se spriječile nove krize.

'Mi moramo položiti temelje za reforme kako bi osigurali da se globalne krize, poput ove, više ne ponavljaju', naglasili su u priopćenju.

Američki predsjednik George W. Bush, domaćin summita koji je okupio predsjednike država ili vlada 26 zemalja, te najviše dužnosnike UN-a, EU, MMF-a i Svjetske banke, najavio je da će ministri financija skupine G-20 sada nastaviti rad na detaljnim prijedlozima reformi.

Akcije koje su zemlje do sada poduzele 'počinju djelovati' na suzbijanju financijske krize, rekao je Bush u izjavi za novinare na kraju summita.

'Mi prilagođavamo naše financijske sustave realnostima 21. stoljeća', naglasio je Bush.

Na summitu je također odlučeno da se ponovo pristupi krugu pregovora iz Dohe o slobodnoj trgovini, s ciljem da se oni dovrše do kraja godine.

Krug pregovora iz Dohe u okviru Svjetske trgovinske organizacije (WTO), otvoren je još 2001., ali je doživio kolaps zbog nesuglasja između razvijenih zemalja i zemalja u razvoju.

Sudionici summita u Washingtonu dogovorili su da se ponovo sastanu najkasnije do kraja travnja 2009.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene