Obavijesti Video Pretražite Navigacija

G-20 bliži sporazumu o nadzoru nego o regulaciji financijskih tržišta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetski čelnici okupljeni na summitu skupine G-20 u Washingtonu, u petak su se približili sporazumu o sustavu ranog upozoravanja na financijske slabosti, obvezi za uvođenje strožih računovodstvenih pravila i drugim skromnim koracima kako bi počeli obnavljati stabilnost u krizi koja prijeti oduzimanjem sredstva za život milijardama ljudi diljem svijeta, izvješćuje u subotu agencija AP.

Više od dvadeset čelnika najrazvijenijih zemalja i zemalja u razvoju, kao što su Kina, Indija, Brazil i Južna Koreja, te međunarodnih institucija, okupili su se u petak u Washingtonu na prvom summitu skupine G-20.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Summit G20 Financijska kriza: Europljani traže veću regulaciju tržišta Slika nije dostupna G20 poduzet će 'sve potrebne mjere' glede krize

Skup je započeo radnom večerom u Bijeloj kući a nastavlja se u subotu petosatnom raspravom iza zatvorenih vrata u Nacionalnom muzeju graditeljstva, nakon čega se očekuje zajednička izjava sudionika.

Čelnici su na putu da odobre mjere koje bi učinile svjetski financijski sustav odgovornijim prema ulagačima i transparentnijim prema regulatorima, kazali su diplomatski izvori.

Članovi skupine G-20 vjerojatno će podržati mjere koje se već poduzimaju kako bi se ublažila globalna recesija, uključujući povećanje vladinih poticaja i dodatnu gotovinu za Međunarodni monetarni fond (MMF), kazali su ekonomisti za agenciju Bloomberg.

Sudionici skupa trebali bi prikriti neslaganje između SAD-a i europskih vlada oko budućeg oblika međunarodnog financijskog sustava, prebacujući daljnje rasprave za idući summit, u rano proljeće, nakon što novoizabrani predsjednik SAD-a Barack Obama u siječnju stupi na dužnost.

Izvori, koji su govorili pod uvjetom anonimnosti jer čelnici još nisu prihvatili zajedničku izjavu, kazali su da je blizu sporazum oko poziva za akcijski plan za poboljšanje međunarodnog nadzora financijskih tržišta. Također se očekuje da će čelnici G-20 podržati donošenje djelotvornijih pravila za utvrđivanje vrijednosti tvrtki, što je slabost koja se smatra dijelomice odgovornom za sadašnju krizu.

Sveukupno, čini se da američki pristup o jačanju međunarodnog nadzora nad financijskim tržištima ima prevlast nad željom europskih čelnika za strožom međunarodno nametnutom regulacijom tržišta.

Meksički predsjednik Felipe Calderon sastao se u petak s Obaminim predstavnicima na summitu, bivšom državnom tajnicom Madeleine Albright i bivšim republikanskim kongresmenom Jimom Leachom, pri čemu je naglasio da bi povratak protekcionizmu samo zakomplicirao napore za gospodarski oporavak, objavio je Calderonov ured.

Čelnici iz Velike Britanija, Francuske, Njemačke, Rusije, Kine, Indije i Saudijske Arabije su među onima koji sudjeluju na skupu u Washingtonu, kao i glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso te čelnici MMF-a i Svjetske banke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene