Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Širenje carstva

Srbi i Slovenci u panici: Tedeschi bez novca kupio naše tvrtke!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski i srpski mediji pitaju otkud Atlantic Grupi novac za kupnju Droge Kolinske u čijem je sastavu i srpski Soko Štark, Grand Prom i Palanački kiseljak.

Prema slovenskim medijima, točnije listu Dnevnik, Emil Tedeschi, vlasnik Atlantic Grupe, je za bankarski kredit od 175 milijuna eura stavio pod hipoteku vlasništvo nad Kolinskom. Slovenci već nekoliko dana upozoravaju kako će sama Kolinska otplaćivati tranaskacije. Tedeschi bi, kako piše srpski Press, danas trebao uplatiti 242 milijuna eura, 175 je dobio od kredita Unicredit banke i Raiffassena, a 84 milijuna osigurana su dokapitalizacijom Atlantic Grupe.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Razgovor za Novu TV Tedeschi: Kupnja Droge Kolinska bila je svjetski događaj dana Slika nije dostupna Atlantic Grupa kupila Drogu Kolinska Tedeschi: Želimo profit vratiti onima koji ga stvaraju

>> 'Mi za 20 godina nećemo biti tamo gdje je i europski prosjek'

'Prema svim pokazateljima, hrvatski kupac je dva puta manji od kupljenog poduzeća. Kako će Atlantic Grupa, koja je krajem prošle godine imala 129 miliona eura obaveza, financirati kupovinu Droge Kolinske i hoće li kredite koje će podići Atlantic Grupa zapravo otplaćivati sama Kolinska', pitaju se u slovenskom listu čiji su novinari pokušali doznati što je Tedeschi ponudio kao jamstvo za kredit, no bezuspješno.

Banke pogoduju Tedeschiju?

Kako pišu u Pressu, pozivajući se na Dnevnik, najčudnije je to što je Tedeschi uopće dobio kredit u vrijeme kada sve slovenske tvrtke teško dobivaju pozajmice. Tvrde kako je Tedeschi dobio uvjete kakve nitko nema te da će većinu kredita otplaćivati četiri ili pet godina što je, po njima, očit znak da mu netko u banci pogoduje.

Poslovanje Droge Kolinske namjeravamo u cijelosti dalje razvijati, te ne kanimo pojedine biznise prodavati No, na naš upit iz Atlantic Grupe odgovaraju kako financiranje Droge Kolinske od strane Atlantic Grupe ide kombinacijom vlastitih sredstava i kreditnih linija, pri čemu se na kredite odnosi manji dio financijske konstrukcije. Tvrde da se 45 posto odnosi na vlastita sredstva kompanije i dioničara, 10 posto na mezanin financiranje EBRD-a, a tek 45 posto na kreditne linije.

'Atlantic grupa neće prodavati biznise'

'Ovakvom strukturom financiranja akvizicija Droge Kolinske ni prema financijskim stručnjacima ne ubraja se u transakcije visokog zaduženja, pa su i špekulacije o tome iz naše perspektive suvišne. Tim više što je Atlantic Grupa od početka otvoreno isticala kako iza akvizicije stoji jedino ekonomska logika – kompanije su kompatibilne u proizvodnom portfelju i tržištima na kojima posluju, riječ je o vrijednim brendovima i značajnim sinergijama koje spajanjem možemo ostvariti. Također smo u više navrata isticali kako poslovanje Droge Kolinske namjeravamo u cijelosti dalje razvijati, te ne kanimo pojedine biznise prodavati', poručuju iz Atlantic Grupe te dodaju kako su trenutno pred uspješnim zatvaranjem transakcije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene