Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stručnjaci o gospodarskom rastu

'Mi za 20 godina nećemo biti tamo gdje je i europski prosjek'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šefovi vodećih regionalnih prehrambenih i maloprodajnih kompanija okupili su se danas u Zagrebu.

Glavna tema bila je kriza i njezin utjecaj na njihovo poslovanje. Čelnici hrvatskih kompanija složili su se kako je za uspjeh u krizi najvažnije pravodobno provođenje reformi, restrukturiranje tvrtki te jake zalihe rasta iz prethodnih godina.

Pročitajte i ovo Ruska podmornica kriza u Europi Ozbiljno upozorenje iz središta Europske unije: “Rusija se priprema za dugi sukob sa Zapadom” Slika nije dostupna Na Pantovčaku dogovor za bolju budućnost Budućnost Hrvatske je u "Povelji za novi početak"

>> Gospodarstvo se ne liječi jeftinim lijekom, već dubokim rezovima

Najuspješniji poduzetnici upozorili su državu da se u vođenju gospodarske politike mora ugledati na realni sektor i prestati gomilati dugove. 'Žalosno je da stalno posežemo za kratkoročnim rješenjima i onda stalno nova zaduženje ne idu u razvoj, ne idu u otvaranje perspektiva, nego idu samo u kratkoročnu sanaciju i stvaranje političkog mira', istaknuo je Emil Tedeschi.

Ciljane investicije

Najači igrači pod istim krovom. Njihove kompanije okreću milijarde i pune proračune. Pa i u krizi kojoj su se na vrijeme prilagodili. Smanjili su troškove i pametno investirali. Državi zato poručuju da ekonomiju može pokrenuti jedino ciljanim investicijama i reformama.

'Vrlo je neambiciozno, i to mi kao najveća kompanija smijemo reći, zadavati si stope rasta od 2 posto, jer mi po toj stopi rasta nećemo za 20 godina stići tamo gdje je prosjek Europe biti', zaključila je Ljerka Puljić, izvršna potpredsjednica Agrokora.

Država radi suprotno

Stotine milijuna eura koje je kompanija Emila Tedeschkog uložila u preuzimanje nove tvrtke u sljedećim će se godinama udvostručiti i onda vjerojatno ponovo uložiti. Dražava godinama radi uglavnom suprotno. Posuđeni novac troši na sektore koji ne donose rast.

Pa ako državi baš i ne ide biznis, poduzetnci joj savjetuju da recimo svoje velike energetske i željezničke kompanije prepusti njima. Podsjećaju kako su i najrazvijenije zemlje, poput Japana javne tvrtke predale privatnicima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene