Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Porazna statistika:

Šokantno: Sve manje zaposlenih, a sve više umirovljenika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje objavio je jučer podatke o odnosu broja umirovljenika i zaposlenih u prosincu prošle godine. Taj je odnos na zabrinjavajućoj razini od čak 1:1,23.

U Hrvatskoj je u prosincu prošle godine bilo 1.200.386 umirovljenika, te 1.475.363 zaposlenih tj. osiguranika. To je do sada najlošija statistika omjera broja zaposlenih i broja umirovljenika u Hrvatskoj. Na primjer krajem 1990. godine, odnos je bio tri zaposlena na jednog umirovljenika.

Pročitajte i ovo Ilustracija nisu svi zadovoljni Ovo su važne promjene za umirovljenike u idućoj godini: Jedna nije dobra, a stupa na snagu već 1. siječnja Ilustracija dobra vijest Dijelu umirovljenika stiže uplata na račun: HZMO objavio detalje

Prosječna mirovina za prosinac 2010. godine iznosila je 2.164,10 kuna, što je 38 posto udjela prosječne mjesečne plaće u Hrvatskoj.

Zavod za mirovinsko osiguranje procjenjuje da je za isplatu mirovina i mirovinskih primanja potrebno 2.911.650.000 kuna.

Podsjetimo da je HDZ-ov plan iz 2004. godine bio da prosječna mirovina do danas iznosi najmanje 50 posto prosječne plaće. Tada je, naime, prosječna mirovina iznosila 43 posto prosječne plaće. Znači umjesto pomaka na bolje bilježimo pad udjela prosječne mirovine u Hrvatskoj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene