Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Za povoljne uvjete u mirovinu do 30. prosinca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radnici koji žele ostvariti starosnu mirovinu pod povoljnijim uvjetima što se tiče navršenih godina života trebaju radni odnos prekinuti najkasnije 30. prosinca ove godine, ali zahtjev za mirovinu mogu predati najkasnije u roku idućih šest mjeseci.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje objavio je informaciju o tome ponukan čestim medijskim napisima u kojima se krivo tumače zakonske odredbe.

Pročitajte i ovo Autocesta, ilustracija objavio HAK Oprezno na autocesti A3: Zbog prometne nesreće vozi se jednim trakom Slika nije dostupna Nisu odmah shvatili Novi skandal u BiH: Izetbegović godinu dana koristio policijsku zaštitu na koju nema pravo

'Oni koji imaju namjeru ostvariti pravo na starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu po sadašnjim uvjetima, osim navršenja potrebnih godina života i mirovinskog staža, trebaju radni odnos prekinuti najkasnije do 30. prosinca 2007.', ističu u HZMO-u.

Pravo na starosnu mirovinu pripada im od dana ispunjavanja uvjeta za starosnu mirovinu, ako zahtjev za mirovinu podnesu u roku od šest mjeseci od prestanka radnog odnosa. Ako je zahtjev podnesen nakon isteka toga roka, osiguranik ima pravo na mirovinu od prvoga dana idućeg mjeseca nakon podnošenja zahtjeva i za šest mjeseci unatrag.

'Stoga nije nužno zahtjev za priznavanje prava na mirovinu podnijeti najkasnije do 31. prosinca 2007., kako tvrde meki mediji, već se zahtjev treba podnijeti najkasnije u roku od šest mjeseci od prestanka radnog odnosa', ističu u HZMO-u.

Pravo na starosnu mirovinu ne zastarijeva i ostvaruje se samo na zahtjev osiguranika, što znači da poslodavac nije ovlašten podnositi zahtjev u ime radnika.

Od 1. siječnja 2008. stupaju na snagu novi uvjeti umirovljenja po
kojima se pravo na starosnu mirovinu može ostvariti samo u slučaju kada osiguranik navrši 65 godina života i najmanje 15 godina staža (za muškarce), a osigurana žena 60 godina života i 15 godina mirovinskog staža.

Pravo na prijevremenu starosnu mirovinu može ostvariti muškarac kada navrši 60 godina života i 35 godina mirovinskog staža, a žena kada navrši 55 godina života i 30 godina mirovinskog staža.

Još se samo do kraja ove godine mirovina računa na temelju 34
najpovoljnije godine staža, u 2008. već na temelju 37 godina, dok će onima koji u mirovinu odu 2009. u izračun ulaziti 40 godina, odnosno puni staž.

Pravo na mirovinu pod povoljnijim uvjetima, što se tiče navršenih
godina života, može se ostvariti još samo ove godine. U 2007. dobna granica za stjecanje prava na mirovinu za muškarce je 64 godine i 6 mjeseci života ako mirovinu ostvaruju s najmanje 15 godina i 6 mjeseci mirovinskog staža, odnosno 65 godina života ako mirovinu ostvaruju s najmanje 15 godina mirovinskog staža, te 59 godina i 6 mjeseci života ako mirovinu ostvaruju s najmanje 40 godina mirovinskog staža.

Pravo na starosnu mirovinu žena može ostvariti ako ima navršenih 60 godina života i najmanje 15 godina mirovinskog staža, ako ima navršenih 59 godina i 6 mjeseci života i najmanje 15 godina i 6 mjeseci mirovinskog staža, ako ima navršene 54 godine i 6 mjeseci života i 35 godina mirovinskog staža.

Još ove godine prijevremenu starosnu mirovinu može ostvariti
osiguranik muškarac kada navrši 59 godina i 6 mjeseci života i 35 godina mirovinskog staža, a osiguranik žena kada navrši 54 godine i 6 mjeseci života i 30 godina mirovinskog staža.

Korisnici prijevremene mirovine od 1. siječnja bit će u povoljnijem položaju zbog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju.

Prijevremena starosna mirovina sada se umanjuje za 0,34 posto za svaki mjesec ranijeg ostvarivanja prava na mirovinu prije propisane dobne granice za stjecanje toga prava. Od 1. siječnja 2008. umanjenje prijevremene starosne mirovine iznosi 0,15 posto za svaki mjesec ranijeg odlaska u mirovinu pa za jednu godinu umanjenje iznosi 1,8 posto, a za 5 godina 9 posto, što je i maksimalni iznos 'penalizacije'. Prije izmjena Zakona umanjenje prijevremene starosne mirovine za 5 godina iznosilo je 20,4 posto. Umanjenje prijevremene starosne mirovine i dalje je ostalo trajno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene