Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europskom fondu koji bi trebao pomoći članovima eurozone snižen kreditni rejting


Američka agencija za ocjenu kreditnih rejtinga 'Standard and Poors' snizila je rejting Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF), iz kojeg se spašavaju financijski ugrožene članice eurozone, na negativnu. To znači da bi rejting tog fonda mogao biti snižen u budućnosti zbog dužničke krize.

Vezani članci Euri, ilustracija (Foto: Getty images) Euro sve bliže: Hrvatska u petak ulazi u čekaonicu za eurozonu, poznato kad bismo mogli imati novu valutu Slika nije dostupna Nizozemskim i belgijskim bankama snižen rejting

'Zaključili smo da ne predstoji povećanje kreditne sposobnosti EFSF koja bi bila dovoljna da uvjetuje smanjenje kreditne sposobnosti jamaca tog fonda', navedeno je u izjavi S&P.

S&P je prošlog mjeseca snizio vrhunski rejting EFSF za jedan stupanj, na 'AA+' poslije sniženja vrhunskog rejtinga nekih od 17 članica eurozone, kao što su Francuska i Austrija, koje su jamci tog fonda.

'Ovo je odraz negativne prognoze Francuske i Austrije'

'Više ne očekujemo da članice EFSF osiguraju dalje povećanje kreditnog kapaciteta tog fonda', ukazao je S&P prije nego što je snizio prognozu i objasnio da negativna projekcija rejtinga EFSF 'predstavlja odraz negativne prognoze Francuske i Austrije', prenjela je agencija AFP.

'U odsustvu dodatnog povećanja kreditnog kapaciteta EFSF možemo sniziti njegov rejting ako snizimo dugoročne suverene kreditne rejtinge bilo koje članice EFSF, rangirane sa 'AAA' ili 'AA+' (Nemačke, Francuske, Holandije, Austrije, Finske ili Luksemburga) na nivoe ispod 'AA+', navedeno je u priopćenju.

S&P je u siječnju iznenadio članove eurozone kada je snizio rejtinge nekih članova i EFSF, ali su tržišta na taj događaj reagirala relativno mirno, s obzirom da se taj potez očekivao.