Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Sabor o umirovljeničkim fondovima

'Sanaderova najava ukidanja 2. stupa burzi nanijela pad od 10 posto'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor jutros je zasjedanje nastavio raspravom o Izvješću o poslovanju umirovljeničkog fonda za 2006. i 2007. koje je dobilo potporu saborskih klubova.

Predsjednik Upravnog odbora Fonda Hrvoje Dolenec uvodno je kazao da je krajem 2007. u osnovnom registru Fonda bilo 440.848 korisnika, a u fondu obiteljskih i najviših mirovina 36.636 korisnika. Izvijestio je da su do kraja 2007., na ime povrata umirovljeničkog duga, isplaćeno ukupno 5,8 milijardi kuna - četiri rate po modelu A obeštećenja (ukupno 4,8 milijardi kuna), jedna rata po modelu B (702 milijuna kuna), te dvije rate po modelu A za korisnike obiteljskih i najviših mirovina (251 milijun kuna).

Pročitajte i ovo Zvonimir Rusjan Provjereno donosi 14 godina čeka rješenje za zasluženu mirovinu: ''Vjerojatno čekaju da umrem'' Zoran Milanović Promjene Milanović najavio jedan od prvih poteza Vlade nacionalnog spasa

Izvješće je dobilo potporu saborskih klubova, no SDP-ov je oštro kritizirao Vladu da je nepromišljenim izjavama o drugom mirovinskom stupu skoro dovela do sloma zagrebačke burze, te da je time oštetila umirovljenike za 250 do 300 kuna po mirovini. 

>> Sanader: Nema toga što ja ne bih učinio za standard hrvatskih građana

'U samo tri dana nakon tih neodgovornih izjava zagrebačka je burza izgubila 10 posto na vrijednosti i analogno tome 10 posto je manje onoga što su umirovljenici uštedjeli', rekao je Gordan Maras (SDP), kojemu je žao što predstavnici umirovljenika nisu žešće reagirali na Vladine izjave o drugom stupu. Vladu je prozvao da je umirovljenike oštetila i umanjenjem vrijednosti dionica Plive zbog loše privatizacije tog poduzeća, koje je, kaže, postalo gotovo bezvrijedno, te prodajom dionica HT-a, kojom je, smatra, Vlada poslala lošu poruku da se bez rada može puno zaraditi. Maras Vladu odgovornom drži i zato što je u zadnjih šest godina za pet postotaka pao udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći (od 44 posto 2003. do 39 posto danas), izračunavši da su time umirovljenici izgubili između 18 i 19 miljardi kuna.

Njegov je istup izazvao niz ispravaka krivih navoda iz klupa HDZ-ovaca, koji su odbacili tvrdnje da su Vladine izjave o drugom stupu dovele do pada Crobexa.

'Vlada nikada i ni jednom izjavom nije dovela u pitanje drugi stup', poručio je Boris Kunst (HDZ), ističući da je iz Vlade samo istaknuto da drugi stup ima smisla na duljinu ulaganja u njega, a svima je ostavljeno na odluku hoće li i dalje ostati u drugom stup ili izdvajati samo u prvi. Kunst je besmislicama ocijenio optužbe da je Vlada namjeravala uzeti novac iz mirovinskih fondova kako bi spašavala državni proračun.

Marasove tvrdnje o Vladinoj odgovornosti za pad na Zagrebačkoj burzi netočnima je nazvao i Frano Matušić (HDZ), istaknuvši da je i pad vrijednosti dionica posljedica svjetske financijske krize. SDP je prozvao da, za razliku od HDZ-a, nije imao hrabrosti vratiti dug umirovljenicima, već da je dug negirao. 

Silvano Hrelja, koji je izvješće podržao u ime Kluba HSLS/HSU-a, u raspravi je istaknuo da ne želi glorificirati drugi mirovinski stup, ali da nije ni za njegovo ukidanje. Nužnom smatra stručnu analizu isplati li se unaprjeđivati drugi stup ili se prema njemu odrediti na neki drugi način.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene