Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nadaju se nastavku pregovora

SAD zabrinut zbog prekida isporuka ruskog plina Ukrajini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države izrazile su zabrinutost zbog odluke ruske državne naftne kompanije Gazprom da prekine isporuku plina Ukrajini.

'Zabrinuti smo što je Gazprom prekinuo prodaju plina Ukrajini', navodi se u priopćenju State Departmenta.

Pročitajte i ovo Snimke iz ureda Sve se provjerava VIDEO Procurile snimke ukrajinskog zapovjednika kako se u uredu ljubaka s dvije djevojke Ilustracija Raketni udari Velik ruski napad na Ukrajinu, Poljska digla borbene avione: "Glavni cilj neprijatelja su naši ljudi"

SAD 'ohrabruje' Gazprom i ukrajinski Naftogaz da nastave pregovore o ugovoru koji bi osigurao redovitu isporuku plina Ukrajini i Europi, dodaje se u priopćenju.

'Pozivamo Rusiju i Ukrajinu da riješe svoj spor oko duga za plin i da utvrde uvjete aranžmana o isporuci prirodnog plina na transparentan, komercijalan način', ističe u priopćenju State Department. 

>> EU poziva Rusiju i Ukrajinu na rješavanje plinskog spora

>> Gazprom: Pregovori s Ukrajinom nisu uspjeli

>> Ukrajina najavila isplatu dugova Gazpromu

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) i Europska unija pozvale su na rješavanje plinskog spora između Rusije i Ukrajine. Rusija je prekinula isporuku plina Ukrajini u četvrtak ujutro zbog duga za ranije isporučeni plin, ali je pojačala opskrbu drugih europskih zemalja kako bi smanjila zabrinutost EU-a.

'Komercijalni sporovi, kao što je trenutačni spor između ruskog Gazproma i ukrajinskog Naftogaza, trebaju se riješiti mehanizmima za rješavanje sporova i to na način koji neće utjecati na isporuku plina potrošačima treće strane', priopćila je IEA.

EU je pozvao Ukrajinu i Rusiju 'da nastave pregovore i hitno postignu dogovor kako isporuke plina u EU ne bi bile pogođene', prema zajedničkom priopćenju Predsjedništva EU-a i Europske komisije.

Bruxelles strahuje da bi rusko-ukrajinski spor zbog plina mogao utjecati na isporuke tog energenta u EU, budući da Unija čak četvrtinu svojih potreba za plinom podmiruje uvozom iz Rusije, i to plinovodom preko Ukrajine. Rusija je u međuvremenu priopćila da je povećala isporuku plina potrošačima u EU-u nakon što je prekinula dovod plina Ukrajini.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene