Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lijepa naša je preskupa

Možda su ružne, daleke i tuđe, ali ipak su jeftinije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za nama je produženi vikend, a drugi je pred nama. Vlada ulaže velika sredstva kako bi promovirala Hrvatsku. Tako blizu, tako lijepa, nadaju se Banski dvori trebalo bi osvojiti srca turista koji bi potom pohrlili u Hrvatsku.

Dok druge europske zemlje spuštaju cijene, naši hotelijeri o tome ne razmišljaju. Stoga i ne čudi da je Jadran i za tisuću kuna skuplji od konkurencije.

Pročitajte i ovo Kali, otok Ugljan "Ne znamo što će biti dalje" Kupili kuću iz snova na Jadranu, a onda je počela noćna mora: Zapalili im auto, otrovali mačku... Dubrovnik - 2 Niže cijene Zimi je omiljena destinacija Hrvata: "Da smo planirali, ne bi ovako dobro ispalo"

Što nam vrijedi što je tako lijepa, što je tako naša, što je tako blizu, kad je tako skupa. U last minute aranžmanima mogu se pronaći jednako lijepe, ali ne tako skupe. Tako, primjerice, tjedan dana u Grčkoj iznosi 1.940 kuna, u Tunisu 2210 kuna te u Egiptu 3010 kuna. U to su, naravno, uključene sve pristojbe i plaćen put.

Tjedan na Pagu, za usporedbu, plaća se 2700 kuna. Ukiliko se slučajno ne autostopira, za autobus još četiristotinjak kuna i eto Paga skupljeg, od bilo kojih aranžmana u navedenim zemljama. 'Naravno da Hrvati znaju kako je Hrvatska lijepa, ali htjeli smo potaknuti onaj dio, a to je značajni dio hrvatskih građana koji sebi mogu priuštiti odlazak u inozemstvo, da ipak ostanu u Hrvatskoj. Ali značajan dio hrvatskih građana lakše će si priuštiti odlazak nego ostanak', kazao nam je Niko Bulić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Nedavna BBC-jeva upozorenja o Hrvatskoj kao zemlji kriminala, britanski turisti nisu shvatili ozbiljno

Treba stoga uvjeriti strance da će im kod nas, premda malo skuplje, ipak biti ljepše. Nakon nogometaša, to sada rade i građani. Svatko od vas može postati promotor turizma. Hrvatska turistička zajednica priključila se, naime, akciji na internetskoj stranici whycroatia. No, Hrvatska nije pošteđena ni negativne reklame. Sjetite se samo nedavnih upozorenja BBC-ja u kojima je opisana kao nesigurna država kojom upravljaju kriminalci. Srećom, Britanci to, očito, nisu shvatili ozbiljno. Oni su drugi najbrojniji turisti u Dubrovniku gdje se osjećaju, kako sami kažu - sjajno.

'Mislim da je neobično to čuti za Dubrovnik. Nije da se takve stvari ne događaju, ali vjerujem da to nebi nikoga trebalo odvratiti od dolaska ovamo', kazao nam je britanski turist Gary Valjalo, koji se u Dubrovnik planira i preseliti nakon odlaska u mirovinu a do tada će živjeti u rodnom Liverpoolu. Dubrovnik mu je, kaže, pogodan za miran život.

Ove ću godine ljetovati

  • Na Jadranu
  • U inozemstvu
  • Nigdje, jer nemam novca
  • U vikendici, bez suvišnih troškova

Ukupno glasova:

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene