Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na pomolu novi plinski sukob

Rusija tvrdi da Ukrajina ucjenjuje Europu plinom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija je optužila Ukrajinu da namjerno ugrožava opskrbu plinom Europi, što je znak da slabe mogućnosti izbjegavanja prekida opskrbe plina 1. siječnja koji bi mogao ugroziti dotok plina u Europu.

Ruski plinski gigant Gazprom objavio je kako Ukrajina namjerava zaplijeniti plin namijenjen Europi, prekine li Rusija isporuke Ukrajini. 'U situaciji smo u kojoj su količine namijenjene zapadnoj Europi u opasnosti i koja se jedino može opisati kao ucjena', rekao je član uprave Gazproma Aleksandar Medvedev.

Pročitajte i ovo Legija Sloboda Rusiji Cezar ima poruku za cara Zapovjednik ruskih legionara koji napadaju Rusiju: "Idemo u rat, umarširat ćemo u Moskvu!" Slika nije dostupna Igrice s plinom Europa i Rusija odmjeravaju snage, a sezona grijanja počinje

Medvedev je novinarima pokazao dokument za koji je rekao da je riječ o pismu ukrajinske energetske tvrtke Naftogaza u kojem se prijeti 'zapljenom' plina koji prolazi Ukrajinom.

'Iskreno, neshvatljivo je da smo stigli do toga', dodao je Medvedev uz ocjenu kako je ovo situacija 'bez presedana' u povijesti međunarodnih energetskih odnosa. Naftogaz nije želio komentirati postojanje tog pisma. Rusija je najavila kako će 1. siječnja prekinuti opskrbu Ukrajine ako ne dobije dvije milijarde dolara dugova za isporuke plina u studenome i prosincu, a sporazum o budućoj opskrbi nije postignut.

Prijetnja je uzbunila europske zemlje koje ovise u ruskom plinu, jer se on u najvećem dijelu isporučuje plinovodima koji prolaze kroz Ukrajinu, i koje su iskusile kratkotrajne smetnje u opskrbi tijekom sličnog spora 2006. pa su obje strane pozvale da postignu kompromis.

Gazprom je u srijedu objavio kako je Ukrajina isplatila veći dio od dvije milijarde dolara zaostataka koje Rusija traži, što je jedan od glavnih uzroka spora, ali i dalje nije dogovorena cijena plina za 2009. Ne postigne li se novi sporazum, Gazprom će obustaviti daljnju isporuku plina Ukrajini u prvim satima Nove godine.

'Svota od 1,5 milijardi dolara uplaćena je na račun RosUkrEnergo (posrednika za uplate između Rusije i Ukrajine), a još nije došla do Gazproma', rekao je Medvedev i dodao kako se 'pregovori s kijevom nastavljaju'. No Ukrajina, prema riječima Oleksandra Šlapaka, zamjenika predstojnika ureda predsjednika Viktora Juščenka, jamči protok ruskog plina svojim teritorijem do Europe i neće se miješati u europsku opskrbu.

'Ukrajina jamči tehnički, siguran, pouzdan i neprekinut protok ruskog prirodnog plina kroz svoj teritorij', rekao je. Ukrajina je objavila kako ove godine ima dovoljno pričuva plina kojima će prebroditi razdoblje dok se ne postigne sporazum, ali i upozorila kako bi pad pritiska u plinovodima, uzrokovan prekidom opskrbe Ukrajini, mogao imati utjecaja i na isporuke Europi.

Rusija predstavlja spor oko plina kao isključivo gospodarski, bez ikakvog političkog motiva, no odnosi između dviju susjednih država, nekadašnjih članica SSSR-a, zategnuti su još od prozapadne revolucije u Ukrajini 2004., nakon koje je vodstvo te zemlje počelo tražiti ulazak Ukrajine u NATO. Odnosi su se dodatno pogoršali od rusko-gruzijskog rata u kolovozu ove godine, pri čemu je Moskva Kijev optuživala za dostavu oružja Gruzijcima.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev prošlog je tjedna otvoreno kritizirao Ukrajinu zbog njezinog ponašanja tijekom sukoba u Gruziji, a zaprijetio joj je i 'sankcijama' ako ne isplati u cijelosti plinski dug.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene