Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Da Hrvati i dalje jedva spajaju kraj s krajem potvrđuje i nova potrošačka košarica


Sindikalna košarica otkriva zanimljive podatke i ako niste znali prosječan Hrvat s još prosječnijom plaćom s onim što zaradi u mjesec dana može kupiti 0,46 kvadrata stana, a za stan od 50 metara kvadratnih bi trebao skoro devet godina davati cijelu plaću.

Vezani članci Tržnica Dolac - 2 Skupo, skuplje - cijene lete u nebo: Stručnjak otkrio može li se očekivati kraj rasta i popuštanje pritiska na obiteljski budžet Slika nije dostupna Uskrsna košarica od 647 do 1580 kuna

Također, za kupnju četvornog metra stana potrebne su 2,16 prosječnih plaća. Isto tako, svaka obitelj u Hrvatskoj dužna je skoro 36 tisuća eura inozemnog duga, odnosno svaki zaposleni Hrvat dužan je skoro 32 tisuće eura.

Sretnije Hrvate spasila božićnica

Prosječna košarica za mjesec prosinac iznosi 6.656 kn, što je za 0,07 posto više nego u studenom. Prosječna neto plaća za mjesec listopad, isplaćena u studenom prema DZS-u, iznosila je 5.351 kn, a prethodni mjesec 5.291 kn. Prosječna neto plaća pokriva 80,39 posto prosječne košarice za četveročlanu obitelj u RH, što je za 0,85 posto više nego prethodnog mjeseca zbog rasta prosječne neto plaće u odnosu na prethodni mjesec za 60 kuna zbog ranijih isplata oporezivih iznosa božićnica i sl. zbog prilagodbe promjeni poreznih propisa vezanih uz godišnji obračun poreza na dohodak.

Najviše se troši na hranu

Udio hrane u košarici iznosi 39,7 posto, kao i prethodnih godinu dana. Uključimo li potrošačku košaricu za Slavonski Brod, koja je na traženje naših članova, prosječna bi košarica iznosila 6.627 kn, a udio hrane u košarici bi bio 40 posto.

Prosječna mirovina isplaćena u prosincu za studeni prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje iznosila je 2.165 kuna, a prethodni mjesec bila je 2.163 kuna.
Košarica za domaćinstvo s dvoje umirovljenika u Zagrebu iznosi 3.607 kuna, što je za 0,14 posto više nego u studenom. Pokrivenost ove košarice prosječnom mirovinom je 60,04 posto, što je za 0,02 posto manje u odnosu na studeni.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju