Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sindikat tekstila, obuće, kože, gume Hrvatske na današnjoj je konferenciji za novinare najavio dolazak svih 350 radnika Pamučne industrije Duga Resa na prosvjed u Zagreb, ako do kraja tjedna nitko od odgovornih u Vladi ne bude reagirao na njihove dopise da se spriječi gašenje te tvrtke.


Po riječima predsjednice sindikata Svjetlane Šokčević, nebriga o ogromnim materijalnim sredstvima, pogodovanje sumnjivim poslovima, protuzakonito ponašanje prema radnicima i sindikatu doveli su Pamučnu industriju Duga Resa, u kojoj stečaj traje već šest godina, pred slom i nestanak.

Vezani članci Informer: Dobitnici i gubitaši koronakrize - 1 Pandemija koronavirusa na neke je utjecala i - pozitivno: "Mi smo se dan poslije, nakon što nam je nametnuto da moramo raditi od kuće, vrlo brzo prilagodili" Slika nije dostupna Teško stanje u dugoreškoj Pamučnoj industriji

Država i Karlovačka banka imaju oko 70 posto udjela u ukupnim tražbinama prema dugoreškoj Pamučnoj industriji.

Odbor vjerovnika, kako tvrde sindikalci, dogovorio je da stečajni upravitelj napravi plan kojim će se osigurati nastavak proizvodnje i sačuvati radna mjesta, a država kao najveći vjerovnik pristala je da svoje tražbine pretvori u vlasničke udjele.

No tada je, kako tvrdi Šokčević, stečajni upravitelj Ante Šojat
krenuo "đonom" na sindikate: sindikalnoj povjernici Višnji Pavlić dao je nezakonit otkaz, a uslijedili su otkazi i dijelu radnika.

Sindikalci Šojata optužuju i za pogodovanje sumnjivim poslovima, te se pitaju zašto država ne reagira.

Tražimo poništavanje otkaza Višnji Pavlić, postavljanje novog
stečajnog upravitelja i njegovog savjetnika, te hitnu reakciju države kako bi se osujetile Šojatove namjere da proda Pamučnu industriju, koja još uvijek ima mogućnost likvidnog poslovanja, poručuju sindikalci.

Vrijednost dugoreške Pamučne industrije, koja se prostire na oko 100.000 četvornih metara, na početku stečaja procijenjena na 107 milijuna kuna.

Gašenje Duge Rese naštetilo bi poslovanju omiškog Galeba, Pounja iz Hrvatske Kostajnice, te drugih hrvatskih tvrtki koje su u svom poslovanju vezane za tu tvrtku, rečeno je na konferenciji.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju