Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kako je naći se u šumi ne-razumljivih i često kontradiktornih zakona, u Hrvatskoj vjerojatno najbolje znaju poduzetnici. U posljednje vrijeme često se žale Udruzi poslodavaca, jer prema novom Zakonu o osiguranju potraživanja radnika, može se dogoditi da moraju ovršiti - sami sebe.


Martina Kljajić je nakon godina nezaposlenosti hrabro krenula u vlastiti posao. Posao, za koji si je, kao zaposlena osoba, dužna isplaćivati plaću. Ukoliko to jedan mjesec ne učini, prema novom Zakonu o osiguranju potraživanja radnika, Martina to mora prijaviti FINA-i, koja pokreće prisilnu naplatu. I u tom slučaju, pošto je sama sebi poslodavac - Martina bi ovršila - samu sebe.

Vezani članci Draženka Blaži Manjak logopeda, nestručne osobe, djeca čekaju godinama... Tko je krivac za nered u sustavu? Za Dnevnik Nove TV otkriva predsjednica Hrvatskog logopedskog društva Ilustracija Otkriveno zašto je Putin danas proglasio djelomičnu mobilizaciju, čekao je jedan važan potez

''Nema smisla. I mislim da bi država trebala promijenit sve te zakone, malo ih i ublažiti', kaže nam Martina.

Ovakvih slučajeva, ističu u Udruzi poslodavaca, sve je više. Pozdravljaju novi stečajni zakon po kojem ovrha kreće čim plaće počnu kasniti, ali, kako kažu, ima onih koji jednostavno nemaju od čega isplatiti radnike.

VIDEO Pogledajte hrvatsku autocestu koja ne vodi nikamo

'Devedeset posto tu je malih poduzetnika koji su žrtve sustava, gdje je država uzrok problema, gdje država kroz zdravstveni sustav ne plaća preko 200 dana bolnicama i vi kao drugi ili treći u lancu budete žrtva tog sustava i nemate uopće novaca da platite svojim radnicima. To je kao da donesete normu da u Hrvatskoj ne smije biti gripe, svi stanovnici Hrvatske bi umrli ili bi najvjerojatnije donijeli odluku da nitko ne smije disati', Petar Lovrić, Hrvatska udruga poslodavaca.

Ipak, u konačnici, ističe ministar Mrsić, u Hrvatskoj ne bi trebalo više biti onih koji ne plaćaju svoje radnike. A situaciju u kojoj poslodavac mora ovršiti sam sebe, nastojat će riješiti čim prije.

'U provedbi zakona se ne mogu predvidjeti sve situacije, i to smo na sastanku zajednički razmotrili i vjerujem da ćemo u dogovoru s Poreznom upravom, jer je to tematika poreza, doprinosa, da ćemo to riješiti na obostrano zadovoljstvo', i to, zaključuje Mrsić, kroz naredna dva tjedna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju