Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zahvaljujući krizi Hrvatska bi mogla otići korak dalje u istrazi o putevima novca za obranu koji je nestao na brojnim tajnim računima u stranim bankama.


Famozne porezne oaze već desetljećima poreznim olakšicama privlače kapital, u off shore kompanijama pere se novac, a bankovnim tajnama štite se klijenti iz svih dijelova svijeta. No zbog krize sve je veći i međunarodni pritisak na 'porezne oaze'. Šefovi država i ministri financija Europske Unije žele veću transparentnost financijskih tržišta, odnosno nestanak 'poreznih oaza'. Dosad, upravo zbog bankovne tajne, tajni računi hrvatskih ratnih profitera ostali su netaknuti. 'Nažalost, nemamo dovoljno suradnje sa međunarodnim faktorom sa službama drugih zemalja. Dio posla je obavljen, nešto smo dobili ali ja nisam s tim zadovoljan. Mislim da ni mi nismo dovoljno angažirani da se do tih računa dođe i do njihovih vlasnika', rekao je Stjepan Mesić, predsjednik RH.

Vezani članci Ilustracija Stupio na snagu porez na ekstraprofit, velik broj poduzetnika najavio ustavne tužbe Izdavanje predračuna, a ne računa (Foto: Dnevnik.hr) Oprez! Pojedini ugostitelji u nekim situacijama podmeću predračune kao prave

Koristi će neočekivano imati i Hrvatska. Napokon bi mogli stići konkretni podaci o tajnim računima s opljačkanim novcem za obranu Hrvatske. Ured za sprečavanje pranja novca ni nakon gotovo dvije i pol godine nije dao nikakve znatnije rezultate. 'Ne, ne mogu to komentirati. Predmet se radi i kad budu rezultati kompletni onda ćete dobiti izvješće. Ne ovisi o nama, mi smo zatražili od svih država koje imaju podatke o računima. Dio smo dobili, a ostalo kad dobijemo bit ćete obaviješteni', rekao je Mladen Bajić, glavni državni odvjetnik.

Hrvatsku bi itekako trebala zanimati informacija da će i Lihtenštajn olabaviti svoja pravila o bankovnoj tajni. U toj je zemlji Hrvatska samo u 2005. osnovala 30-ak tvrtki. Vlasnici pojedinih bili su upleteni u niz financijskih afera. I Švicarska Vlada najavila je pomoć u istragama međunarodnog izbjegavanja plaćanja poreza. No samo u konkretnim slučajevima i uz predočenje dokaza. 'Kad se usvoji takav kodeks ponašanja, kad se to pretvori u zakonodavstvo, Hrvatska i svaka druga, treća, peta zemlja koja nije među ovih 20 koje tu akciju sada vode će moći koristiti beneficije tako uspostavljenog sustava transparentnosti', rekao je prof. dr. Mladen Vedriš s Pravnog fakulteta u Zagrebu. Za petnaestak dana sastaju se najmoćnije gospodarske zemlje i upravo će one odlučivati o konačnoj sudbini poreznih oaza, pa tako i mnogih tajnih računa.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju