Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Todorić uporno želi u Sloveniju

Počeli razgovori o spajanju Konzuma i Mercatora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Direktor slovenskog trgovačkog lanca Mercatora Žiga Debeljak potvrdio je da su počeli pregovori o spajanju Mercatora i Agrokorovog Konzuma.

 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna O kupnji Mercatora Todorić poručio Slovencima: Nećemo doći i diktirati, ali... Slika nije dostupna Za razmjenu dionica Janković protiv prodaje Mercatora Agrokoru

Samo dva dana nakon što su vlasnici Mercatora dogovorili da će prodati većinski paket tvrtke, ime Ivice Todorića opet je isplivalo u prvi plan. 'Danas, tik pred Skupštinu, završili smo preliminarne pregovore s gospodinom Todorićem i njegovom ekipom', potvrdio je Debeljak.

I jedna i druga strana za sada čuvaju detelje pregovora. U javnost su samo pustili priču da razgovaraju o spajanju Konzuma i Mercatora. Analitičar Petar Brkić kaže da je to jedina realna kombinacija za obje tvrtke dok priče tko će koga kupiti nemaju relanu osnovu. 'Dobitna kombinacija bi bila nekakavo spajanje. Jedini problem je znači, stvarni način poslovanja - tko će imati upravljačka prava i na koji način će se donositi odluke', kazao je Brkić.

I Konzum u Hrvatskoj i Mercator u Sloveniji širenjem su dosegli svoj vrhunac. Da bi se održali u borbi s rastućim lancima Lidlom, Kauflandom i belgijskim Delhaizeom koji je ušao Srbiju, moraju se širiti i razvijati. A spajanje je, čini se, najbolji način. 'Mercator i Konzum samostalno teško da će opstati na neki duži rok. Znači povezivanje stvaranjem neke velike kompanije i daljnjim nekakvim spajanjima i udruživanjima, ta će se kompanija održati i rasti. U suprotom će prije ili kasnije doći pod udar nekog većeg igrača', smatra Brkić.

Također mnogi ističu kako je Todoriću ključno da kroz spajanje s Mercatorom osvježi svoje financije koje su prema bankama dosta nategnute. Iz Mercatora informacije o načinu spajanja tvrtki daju na kapaljku. 'Pregovore ćemo u sljedećim tjednima nastaviti, a ako dođe do kakvih dogovora obavijestit ćemo i dioničare i javnost', kazao je Debeljak.

Ako do spajanja dođe bit će to jedna od najvećih trgovačkih sinergija u regiji.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene