Agrokor (Foto: Filip Kos/PIXSELL)
Agrokor (Foto: Filip Kos/PIXSELL) Foto: Filip Kos/PIXSELL

Viši sud u Ljubljani smanjio je s 53,5 milijuna na samo jedan milijun eura globu koju je slovenski regulator za tržišno natjecanje (AVK) lani izrekao Agrokoru, javljaju u subotu slovenski mediji.


Time je otvorena mogućnost deblokade zapliijenjenih dionica Agrokora u Mercatoru te prijenos tog trgovačkog lanca s posrnulog koncerna na novu grupu Fortenova, obrazloženo je, kako prenosi ljubljanski dnevni list "Dnevnik" u subotu.

Vezani članci Branimir Glavaš Slučaj "selotejp" i "garaža": Odbačena Glavaševa prijava protiv čovjeka za kojega smatra da je ubio Vučkovića Red za testiranje na koronavirus Gotovo svaki treći test je pozitivan: Epidemija se kod susjedne zemlje širi gotovo najbrže u Europi

Neslužbenu informaciju lista prenijeli su i svi ostali važniji slovenski mediji.

AVK je krajem prošle godine zbog neprijavljene kupnje manje punionice Costella, iz vremena kad je koncern vodio Ivica Todorić, Agrokoru izrekao globu od 53,5 milijuna eura te za osiguranje plaćanja kazne zaplijenio njegove dionice u trgovačkom lancu Mercator.

Na odluku AVK-a o globi od 53,5 milijuna eura koja je dovela do zapljene njegovih dionica u Mercatoru Agrokor se žalio na viši sud koji je ovih dana odlučio da je Agrokor dužan platiti "samo" milijun eura, piše "Dnevnik" iz neslužbenih izvora.

Na takvo rješenje višeg suda AVK nema pravo žalbe te ako Agrokor prihvati presudu i plati 1 milijun eura stvorili bi se uvjeti za prijenos Mercatora na Fortenovu, prenose slovenski mediji.

"Ako Agrokor podmiri globu moći će istodobno raspolagati dionicama Mercatora. Time bi bila otklonjena i jedna od zapreka za prijenos vlasništva Mercatorovih dionica s financijski posrnulog koncerna na Fortenovu, na koju su s izuzetkom Mercatora već prenesene sve solventne tvrtke Agrokora", prenijela je Slovenska televizija.

No, za realizaciju tog prijenos, kako se navodi, potrebni su još i dopuštenje Europske komisije, te suglasnost svih 56 Mercatorovih banaka-vjerovnica, od kojih je velika većina na to već pristala.

Direktor Fortenova grupe Fabris Peruško izjavio je prošlog tjedna nakon susreta s Mercatorovim slovenskim dobavljačima da bi brzi prijenos Mercatora na Fortenovu bio u interesu Mercatora, dobavljača, ali i slovenskog poslovnog okruženja u cjelini.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju