Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

"Brod plin", tvrtka za proizvodnju i distribuciju toplinske energije, pokrenula je danas u Slavonskom Brodu pilot-projekt proizvodnje tople sanitarne vode pomoću solarnih kolektora.


Riječ je o jednom od desetak većih solarnih sustava u Hrvatskoj, a proizvodit će toplu vodu za 150 domaćinstava u najvećem brodskom naselju "Andrija Hebrang".

Vezani članci Radovi na vrelovodu, ilustracija (Foto: Patrik Macek/Pixell) Opet pukla cijev: Pet zagrebačkih naselja do petka ujutro bez tople vode i grijanja Zbog puknuća cijevi dio Zagreba bez pitke vode, ilustracija Zagreb puca po šavovima: Dio građana u Voltinom bio bez vode zbog puknuća cjevovoda

Ako projekt pokaže očekivane rezultate, solarne kolektore postavit ćemo u cijelom naselju, kaže direktor "Brod plina" Dalibor Pudić. 

Podsjeća kako su u taj projekt ove godine uložili oko 650 tisuća kuna, a u modernizaciju šest plinskih kotlovnica još oko osam milijuna.

Ljubomir Majdandžić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za sunčevu energiju, rekao je kako će u godinu dana 100 četvornih metara solarnih kolektora, postavljenih u naselju "Andrija Hebrang", proizvesti pedeset tisuća kilovatsati toplinske energije i istovremeno u Brodu smanjiti emisiju stakleničkih plinova za 25 tona. 

Majdandžić je primijetio kako samo unatrag dvije godine u Hrvatskoj nije bilo solarnih sustava koji bi davali toplinsku energiju bilo za grijanje ili toplu vodu, a sada ih je desetak.

I ubuduće, ne samo u Brodu, već i u drugim gradovima, sunčeva će se energija sve više koristiti jer nam takve smjernice daje i Europska komisija, smatra Majdandžić izražavajući žaljenje što država ne potiče korištenje obnovljivih izvora energije.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju