Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokrenuli vlastiti biznis

Oronule barake pretvaraju u kuće iz snova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cvrkut ptica, miris procvjetalih voćki, proljetni povjetarac, dobitna je kombinacija za odmor od svakodnevnog stresa i gradske vreve. Ako vam je ta kombinacija ujedno i posao od kojeg zarađujete za život, s pravom možete reći da ste među najsretnijim radnicima na svijetu. Među njima je i poduzetnik iz okolice Siska, koji je u srcu Europskog sela roda, pokrenuo biznis.

'Zapravo ideja je krenula prije 6-7 godina, ja sam zaljubljenik u te stare kuće, u tu staru kulturnu baštinu. Kupili smo ovo zemljište, tražili smo neku kuću da je preselimo na ovu lokaciju. Zapravo na ovoj lokaciji je bila jedna ovakva stara kuća, ali je tijekom 1990. raznesena u izgradnju bunkera okolo', rekao je Marko Barić, vlasnik vlasnik Tradicije Čigoć. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Naselje Autoput Završila istraga, policija nije otkrila tko je srušio romsko naselje uz Dravu Slika nije dostupna Dubrovnik: 13.500 eura za kvadrat kuće

Ovako je svoju priču za emisiju Novac počeo pričati Marko Barić, mještanin Čigoća, koji je učinio ono što priželjkuju gotovo svi; spojio je posao i užitak. Uz pomoć konzervatorskog odjela iz Zagreba, uspio je staru, oronulu daščaru pretvoriti u kuću iz bajke i pokrenuti ekoturizam. Većinu ovoga sagradio je vlastitim rukama i uz pomoć obitelji, a vidjevši finalni proizvod shvatio je da se muka itekako isplatila.

Obnovili kuću iz 1820.

'Pa moram priznati nisam ni sam sanjao koliko me posla čeka. Tu je doista puno posla, ali ja se u taj posao dobro kužim, pa evo to je pomoglo', rekao je Marko. Kuća koju je obitelj Barić obnovila datira još iz 1820. godine, no unatoč tome nije bila pod zaštitom kulturne baštine. Kada se krenulo u njezinu obnovu, financijska pomoć tražena je i od ministarstva kulture i turizma, no ove državne institucije nisu pokazale nikakav interes za sudjelovanjem u projektu. Barićima je u susret izašla tek Sisačko-moslavačka županija.

'Oni su nam dali bespovratnu potporu u visini od 100 tisuća kuna. Naime, financirali su ova dva objekta, za to su dali potporu i mi nastojimo ta sredstva opravdati da oni vide u što su dali novce i da novci nisu tako reći bezveze potrošeni', objasnio je Marko. No, 100 tisuća kuna pomoći istopilo se za dobivanje građevinske i uporabne dozvole, na što je utrošeno više od polovice tog iznosa. Ostatak novca nije bio dovoljan za obnovu zdanja, pa se obitelj okrenula ne baš sretnom rješenju kreditu.

Na novinarski upit može li se od toga živjeti Marko odgovara da preko sezone da, ali preko zime, nažalost ne. Ipak, Barić vjeruje da će se cijela investicija s vremenom isplatiti. Jer osim što je riječ o obiteljskom biznisu, punom parom radi se i na privlačenju stranih turista. Dolaskom prvih roda, stižu i prvi turisti. Uglavnom su to stranci, kamperi, nerijetko Zagrepčani, kojima selo s najvećim brojem roda u Europi, predstavlja bijeg u drugi svijet. Iako recesija svakodnevno uzima danak, obitelj Barić ne boji se za svoj posao.

Emisiju Novac pogledajte na programu Nove TV, u nedjelju, u jutarnjem programu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene