Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Okružni sud u Ljubljani je održao raspravu o tužbi jedne hrvatske državljanke protiv Ljubljanske banke, pri čemu je riječ o prvom slučaju 'odmrzavanja' tužbe hrvatskih štediša pred slovenskim sudom.


Hrvatska državljanka u tužbi zahtijeva isplatu 1430 američkih dolara koju je ona u toj banci imala prilikom raspada bivše Jugoslavije, a koji su joj od tada nedostupni.

Vezani članci Slika nije dostupna Slovenija nema informacija o odbijenici iz Basela Slika nije dostupna Lesar: Bez Sabora dug Ljubljanske ne može postati sukcesijsko pitanje

Kako je javila Slovenska tiskovna agencija, riječ je o prvom slučaju 'odmrzavanja' tužbenog postupka nekog od štediša Ljubljanske banke iz Hrvatske i BiH pred slovenskim sudovima temeljem lanjske odluke slovenskog ustavnog suda da moratorij na takve tužbene zahtjeve nije u skladu s ustavom.

Višegodišnji moratorij na te sudske predmete opravdavao se slovenskim zakonom o sukcesiji, po kojemu se već pokrenuti postupci štediša protiv banke ne mogu nastaviti jer bi presuda mogla prejudicirati rješenje koje treba postići u okviru pregovora o sukcesiji bivše Jugoslavije. No slovenski ustavni sud ustvrdio je da takav moratorij krši pravnu zaštitu koja mora biti zajamčena svima.

Prema navodima slovenskih medija, očekuje se da će sud u Ljubljani rješenje o tužbi hrvatske državljanke donijeti u roku mjesec dana, a sličnih je tužbi oko 130.

Predstavnici slovenske vlade i dalje smatraju da je pitanje deviznih depozita Ljubljanske banke izvan Slovenije sukcesijsko pitanje koje bi trebalo rješavati pred Bankom za međunarodna poravnanja u Baselu.

Direktor 'stare' Ljubljanske banke Borut Ožura izjavio je da očekuje da će se na slovenskim sudovima otvoriti oko 140 takvih slučajeva, no da se ta pitanja mogu riješiti istom nakon što nasljednice bivše SFRJ postignu dogovor o tome tko će preuzeti jamstva za staru deviznu štednju u okviru bivše države, budući da je za deviznu štednju ranije jamčila Narodna banka Jugoslavije. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju