Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar ustvrdio je u današnjem priopćenju da bez suglasnosti Hrvatskog sabora predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor ni Vlada RH nemaju ovlasti dug Ljubljanske banke hrvatskim građanima pretvoriti u sukcesijsko pitanje.


Ta stranka time je reagirala na odluku hrvatske Vlade sa sjednice od 14. listopada, da će Hrvatska formalno Banci za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu iskazati spremnost za nastavak pregovora o pitanju devizne štednje hrvatskih građana u Ljubljanskoj banci, u skladu s aneksom C Ugovora o sukcesiji. Lesar zaključuje kako Slovenija, 'nakon 19 godina negiranja duga prema hrvatskim štedišima, nije pristala vratiti dug' već je 'vrući krumpir prebacila na drugi još neizvjesniji teren'.

Vezani članci Slika nije dostupna Pahor: Slovenija više neće blokirati poglavlje o vanjskoj politici Slika nije dostupna 'Odmrznuta' tužba hratskog štediše protiv Ljubljanske banke

'Objasnite pojedinosti!'

Lesar u priopćenju, uz ostalo, tvrdi i kako 'nitko nije odgovorio kolika su međusobna potraživanja bivših jugoslavenskih članica' i da 'sukcesijski proces može potrajati godinama'. Od premijerke Kosor Hrvatski laburisti traže da 'Saboru i javnosti pojasni sve pojedinosti - tko i kada će dati novac za dug štediša (Ljubljanske banke)'.

Vlada RH je na sjednici 14. listopada ovlastila ministra financija Ivana Šukera da BIS-u u Baselu iskaže spremnost Hrvatske za nastavak pregovora u skladu sa člankom 7. aneksa C Ugovora o pitanjima sukcesije. To je na tragu dogovora sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom sa sastanka 31. srpnja u Bohinju, rekla je na sjednici premijerka Kosor, podsjećajući kako je tada rečeno da dogovori dviju država ne ograničavaju prava pojedinaca. Dodala je kako je to stajalište sa sastanka u Sloveniji usuglašeno s guvernerom Hrvatske narodne banke Željkom Rohatinskim te da je HNB suglasna s odlukom Vlade.

MVPEI: Dogovorom između država ne ograničavaju se prava pojedinaca

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija reagiralo je na priopćenje predsjednika Hrvatskih laburista Dragutina Lesara o nastavku pregovora o Ljubljanskoj banci. Reagirajući, MVPEI ističe da je 'Zaključak Vlade Republike Hrvatske o nastavku pregovora pred Međunarodnom bankom za poravnanja u Baselu u skladu sa člankom 7. Aneksa C Ugovora o sukcesiji, koji je potpisan 2001. godine u Beču, a Hrvatski sabor ga je ratificirao 2004. godine'.

Usto, MVPEI ističe da se 'dogovorom između država ne ograničavaju prava pojedinaca, što su naglasili predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor i predsjednik Vlade Republike Slovenije Borut Pahor u Bohinju 31. srpnja'. 'Zaključak Vlade Republike Hrvatske u potpunosti je usuglašen s Hrvatskom narodnom bankom', ističe MVPEI.

'Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija ponovno ističe da konačni rezultat mora biti povrat duga hrvatskim građanima štedišama Ljubljanske banke', stoji u priopćenju. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju