Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministarstvo gospodarstva objavilo je novi cjenik naftnih derivata koji se primjenjuje od 9. do 22. srpnja.


Motorni benzini od ponoći će pojeftiniti za tri, odnosno četiri lipe po litri, dok će dizelska goriva poskupjeti i to eurodizel i plavi dizel za šest lipa, a lož ulje za devet lipa po litri, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva koje je danas objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 9. do 22. srpnja.

Vezani članci Cestovni prijevoznici Cestovni prijevoznici oštro osudili ponašanje Vlade: "Sitnim ustupcima skupljaju političke bodove" Nove cijene goriva, 23. kolovoza 2022. Vlada donijela odluku o novim cijenama goriva: Pogledajte koliko ćemo plaćati od utorka

Po tim podacima, Ministarstvo je najvišu maloprodajnu cijenu eurosupera BS 95 utvrdilo na 10,08 kuna, što je tri lipe manje od dosadašnjih 10,11 kuna.

Za tri će lipe po litri pojeftiniti i eurosuper BS 100 čiju je najvišu cijenu Ministarstvo utvrdilo na 10,60 kuna (do sada 10,63 kune), dok će eurosuper BS 98 pojeftiniti za četiri lipe i nova mu je cijena 10,39 kuna (do sada 10,43 kune).

>> Dubrovniku zaprijetila nestašica goriva

Za razliku od benzina, cijene dizelskih goriva od ponoći će biti više za šest do devet lipa po litri.

Ministarstvo je najvišu maloprodajnu cijenu eurodizela BS utvrdilo na 9,50 kuna (do sada 9,44 kune), plavog dizela, odnosno plinskog ulja obojanog plavom bojom s oznakom euro na 6,11 kuna (do sada 6,05 kuna), a lož ulja, odnosno plinskog ulja s oznakom euro na 6,56 kuna (do sada 6,47 kuna).

Uz derivate za koje je Ministarstvo utvrdilo i objavilo najviše maloprodajne cijene u idućih 15 dana, naftne kompanije na svojim benzinskim postajama mogu imati i derivate s dodanim multifunkcionalnim aditivima koji mogu imati i višu cijenu od one koju je utvrdilo resorno ministarstvo.

Naime, početkom lipnja na snagu su stupile izmjene Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, a prema kojima naftne kompanije slobodno utvrđuju visinu premije za sve naftne derivate s dodanim multifunkcionalnim aditivima.

No, imaju li takve derivate, naftne kompanije moraju kupcima omogućiti i kupnju pojedinog naftnog derivata bez dodanih multifunkcionalnih aditiva na svakoj benzinskoj postaji gdje prodaje pojedini naftni derivat.

Ako pak na benzinskoj postaji ne postoji mogućnost kupnje pojedinog naftnog derivata bez dodanih multifunkcionalnih aditiva, tada su kompanije dužne primijeniti maloprodajnu cijenu koja je jednaka ili niža od cijene koju je za taj naftni derivat objavilo Ministarstvo, utvrđeno je izmjenama Pravilnika.

Kako dobar dio naftnih kompanija ima pojedine derivate, posebice eurosuper 95 i eurodizel, s dodanim aditivima, vozačima je najbolje da na internet stranicama pojedine kompanije provjere koje derivate imaju i po kojoj cijeni.

Naime, Pravilnik je obvezao naftne tvrtke da na svojim internet stranicama imaju objavljene trenutno važeće cijene derivata.

Tako se mogu provjeriti i cijene na benzinskim postajama na autocestama, jer za te postaje, kao i za derivate s dodanim aditivima, naftne kompanije mogu slobodno utvrđivati visinu premije, pa tako imati i nešto više cijene od najviših cijena koje utvrdi Ministarstvo gospodarstva.

Prema Pravilniku, promjena cijena naftnih derivata ponajviše ovisi o kretanju cijena derivata na mediteranskom tržištu te tečaju američkog dolara, najveća dopuštena promjena najviše maloprodajne cijene je tri posto u slučaju rasta cijena, a u slučaju sniženja cijene mogu pasti najviše za šest posto. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju