Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Evo što je izvuklo Nijemce

'Njemačka danas nije u krizi samo zato jer je pomagala obrtništvu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vremena kad su obrtnici bili samo postolari, urari ili zlatari su odavno prošla. Da bi bio uspješan, obrtnik mora biti i menadžer i dizajner, ali treba mu i pomoć države. Njemačka tako primjerice, danas zahvaljuje svojim obrtnicima, jer su bili vjetar u leđa izlasku iz krize.

Blještavi nakit - rad je vještih ruku njemačkih obrtnika. Luksuzan unikatni nakit Nijemci si, priznaju, mogu prijuštiti. No, obrtnici o zaradi - nerado govore. Ipak, biti obrtnik u Njemačkoj je itekako isplativo.

Pročitajte i ovo Raste broj obrta Otvoreno 7190 obrta Obrtnički bum u Hrvatskoj: Nikad više otvorenih tvrtki, no jedan podatak zabrinjava stručnjake Boom obrtnika u Našicama, ilustracija - 2 Biznis boom Oni prkose trendu iseljavanja: Otvaraju obrte, vlastite poslove i pozivaju mlade da ostanu

Andreasu Steindlu je pomogla država raznim poticajima. 'U Njemačkoj nije teško biti obrtnik. Od krize nisam osjetio ništa. Njemačka danas nije u krizi upravo zato jer je pomagala obrtništvu', kaže Steindl.

Za svaki račun do 1.000 eura Andreas dobije povrat poreza. Država pomaže od ideje do marketinga. U Hrvatskoj je to, ipak, drugačije.

'Dok vi jamčite svom svojom imovinom tako dugo imate problem. Tko će s 40 godina otvarati obrt i riskirati da, ukoliko ne može platiti račun, ostane bez imovine', kaže Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

Uspješni obrtnici slijede trendove. Suvremeni dizajn i tradicionalni obrt je sjajan spoj za opstati na tržištu - Bavarce to uče još u školi.

'Radimo umjetnine od stakla, ali i aparaturu za laboratorije', kaže obrtnica Anja Gsodl.

Njemački obrtnici tako proizvode od modernih đakuzija do škara za vinograd. A cilj hrvatskih obrtnika je dobiti ministarstvo i zaustaviti gašenje obrta. I dobiti od države - vjetar u leđa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene