Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Neradna nedjelja - tresla se brda rodio se miš- barem ako je suditi po tome da samo dva mjeseca nakon teatralne najave novog zakona, o slobodnoj nedjelji više nitko ne priča. Dovoljan razlog da se istraži gdje su nestali silni interes i panika oko ove priče.


Neradne nedjelje već su dobro poznata i uhodana praksa europskih zemalja. Ipak, u Hrvatskoj je ovo pitanje stvorilo pravi vatromet prigovora i negodovanja. No kako to, s vremenom, biva - dva mjeseca su prošla, a o neradnoj nedjelji više se ne priča. Je li tema postala dosadna ili zaista nitko ne osjeća posljedice Zakona?

Vezani članci Slika nije dostupna Na prvu radnu nedjelju tražila se košara više Slika nije dostupna VIDEO: Dvije tisuće ljudi ostalo bez posla zbog neradne nedjelje

Promet, koji su nekada donosili nedjeljni kupci, u trgovačkim se lancima uglavnom raspodijelio na druge dane u tjednu. Ali ne u potpunosti. 'Pokazalo se da se 80 posto prometa, koji se prošle godine ostvarivao nedjeljom, prelilo na subotu i ponedjeljak. 80 posto je prosječno, znači 20 posto prometa se, na neki način, izgubilo', objašnjava Darko knez, predsjednik Uprave Konzuma.

Iako je, u prvom kvartalu trgovinama promet tradicionalno slabiji, što je posljedica rastrošnog prosinca, Knez ističe kako to neće utjecati na dobit Konzuma. Naglašava i kako ova praksa poslodavcima donosi uštedu jer su troškovi za rad nedjeljom ionako bili veći nego za ostale dane u tjednu.
Vrijeme djelatnika drugačije je organizirao i Getro koji je, prošlog tjedna, uveo radno vrijeme do dvadeset i tri sata, i to četvrtkom, petkom i subotom. I dok su se trgovački lanci prilagodili novim pravilima, neradna nedjelja uvela je promjene u navike kupaca.

I dok prehrana trpi tek manje gubitke, postoje i oni kojima je neradna nedjelja, unatoč prehrambenom odjelu, ipak izmijenila poslovne planove. 'Nedjeljom ne radite, ne ostvarujete prihod, a prihod nije mali. Prihod nam je nedjeljom, kad ga ukupno zbrojimo, negdje oko 20 milijuna, sto zapravo je nas osobni dohodak', tvrdi Zdravko Pevec, vlasnik trgovačkog lanca Pevec. Riječ je o gotovini kojom se, ističe Pevec, već u ponedjeljak nekome od dobavljača moglo podmiriti obveze. 'Da i nema ove recesije i najavljene krize, mislim da je apsurdno zabranjivati rad', dodaje.

Apsurdno ili ne, Pevec u novom Zakonu ne vidi prijetnju svom poslovanju. Stoga, osvrnuo se i napise nekih medija, koji su objavili da su Pevec grupu zahvatili ozbiljni problemi s likvidnošću, te da mu, zbog neplaćanja lizinga, prijeti oduzimanje kamiona. 'Ja sam odmah reagirao i nazvao svoje financije da provjerim da li stvarno nismo platili. Međutim ovi moji su bili šokirani. Pa direktore plaćamo u dan i nikome nismo dužni.'

Pevec ističe da znatiželjnicima može mirne duše dati na uvid potvrde o tome da uredno podmiruje sve svoje račune.

Emisiju 'Novac' možete pratiti nedjeljom u jutarnjem terminu na Novoj TV.