Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kongres prihvatio zakon o sanaciji banaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnički dom američkog Kongresa prihvatio je zakon o sanaciji financijskog sektora, kojim će se vladi osigurati 700 milijardi dolara za otkup loših dugova banaka, čime bi se trebala deblokirati kreditna tržišta i zaustaviti globalni pad na burzama.

Dopunjeni zakon prihvaćen sa 263 glasa za i 171 protiv, zajednički je napor republikanske administracije predsjednika Georgea W. Busha i demokratske većine u Kongresu, kako bi se vratilo povjerenje u bankarski sustav SAD-a.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Nova objava Milanović se oglasio videoporukom, istaknuo dva problema: "Tome se mora stati na kraj" Ilustracija Dobro je imati na umu Važna obavijest iz banaka: Na Veliki petak neće biti dostupna jedna usluga

S odobrenim sredstvima, ministarstvo financija će otkupljivati nelikvidnu imovinu iz bilanci banaka i drugih financijskih institucija, većinom vrijednosnice oslonjene na loše hipotekarne kredite i druge problematične kreditne derivate.

Zakon koji ima 450 stranica, sadrži i 149 milijardi dolara u poreznim olakšicama za poduzeća i građane.

'Ti koraci predstavljaju odlučnu akciju da se ublaži kreditni škripac koji sada prijeti našem gospodarstvu', izjavio je predsjednik George W. Bush nakon izglasavanja zakona.

Ubrzo nakon izglasavanja, zakon je dostavljen Bushu koji ga je potpisao, prije odlaska za St. Louis i na vikend na svoj ranč u Crawfordu, Teksas.

Protivljenje kontroverznoj vladinoj intervenciji na Wall Streetu i dalje je snažno, usprkos pritisku kojem su izloženi kongresnici koji se s njime ne slažu Bush je pohvalio 'zajedničku hrabru akciju' na donošenju zakona, kako bi se spriječilo da kriza s Wall Streeta postane 'kriza u zajednicama diljem Amerike'.

'Pokazali smo svijetu da će SAD stabilizirati svoja financijska tržišta i zadržati vodeću ulogu u globalnom gospodarstvu', istaknuo je Bush.

Zastupnički dom je u ponedjeljak odbacio prvotni prijedlog plana, što je dovelo do rekordnog pada dioničkog indeksa Dow Jones od 778 bodova, što je mnoge zastupnike potaknuulo da promijene mišljenje.

'Radi se o zaustavljanju panike. Plan nije savršen, ali je svakako bolji nego da se ne učini ništa. Sada ministarstvo financija treba biti vrlo agresivno u otkupljivanju širokog spektra imovine vrlo brzo', izjavio je Adam Posen, zamjenik direktora Peterson Instituta za Međunarodnu ekonomiku u Washingtonu.

Indeks Dow Jones u petak je rastao tijekom trgovanja i preko 300 bodova, da bi kasnija padao, a sat vremena prije zatvaranje burze u 15 sati u New Yorku, njegov rast je iznosio 136.44 boda.

Širi indeks S&P 500 rastao je za 1.22 posto, a tehnološki indeks Nasdaq za 1.09 posto.

Čelnik demokratske većine u Zastupničkom domu Steny Hoyer, rekao je da je zakon 'ključan za stabiliziranje američkog gospodarstva'.

>> Kongres odbacio plan sanacije, SAD pred financijskim krahom?!

>> Senat izglasao plan sanacije financijskog sektora

Predsjednik Bush je obavio više od desetak telefonskih razgovora, lobirajući za zakon kod republikanskih zastupnika, a iste su napore poduzimali i predsjednički kandidati republikanac John McCain i demokrat Barack Obama, izvješćuju američki mediji.

Zakon su podržala 172 demokrata i 91 republikanac. Kada je u ponedjeljak odbačen zakon je podržalo 140 demokrata i 65 republikanaca.

Skupina republikanskih kongresnika u četvrtak navečer je neuspješno pokušala ponuditi alternativni plan, prema kojem bi se potrošilo samo 250 milijardi dolara do kraja godine.

Poremećaj kreditnog tržišta već je počeo ugrožavati lokalne vlasti u SAD-u, pa su tako primjerice, ovoga tjedna savezne države uspjele prodati samo oko 700 milijuna dolara obveznica, što je 15 posto od uobičajenog iznosa.

Guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger u četvrtak je uputio pismo ministru financija Henryju Paulsonu u kojem ga je obavijestio da će njegova i druge savezne države možda trebati hitne savezne zajmove za financiranje vladinih operacija, ako se kreditna kriza nastavi.

Industrija je također podržala vladin plan sanacije banaka, primjerice proizvođači automobila kojima je prodaja pala za 27 posto u rujnu, zbog pogoršanih uvjeta kreditiranja.

Senat je u srijedu prihvatio vladin prijedlog zakona, dodajući mu 50-ak stranica poreznih olakšica i drugih mjera, uključujući i privremeno povećanje granice saveznog osiguranja za pojedinačne pologe u bankama sa 100.000 na 250.000 dolara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene