Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Godina recesije za njih izrazito uspješna

Pogledajte najuspješnije mlade poduzetnike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S obzirom da smo obojica bili podstanari s minusom na tekućem računu, Viktor je imao dvoje male djece, bilo je iznimno teško sebi, roditeljima, djevojkama, ženama objasniti zašto bi netko u našoj situaciji, iz relativno stabilnog, dobro plaćenog posla krenuo u privatnike.

Viktor Marohnić i Saša Šarunić nisu puno razmišljali. Bila je to prilika koja se pojavi jednom u životu i koja se ni pod koju cijenu ne propušta. Sve se dogodilo u ljeto 2007, dok su još obojica radili kao programeri za jednu austrijsku softversku tvrtku. Ekspanzija web stranica poput Facebooka i Myspacea nagnala ih je da na hrvatsko tržište plasiraju svoju poslovnu ideju. Tako je nastala web stranica za razmjenu fotografija, popularna Ptičica.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stižu novi modeli Hibridi i ekrani osjetljivi na dodir: Ovo su trendovi na tržištu PC-a Slika nije dostupna Uputili čestitke Pusić i Vrdoljak povodom Praznika rada: Teško je, trebamo dati sve od sebe

'Ubrzo je site postigao veliku popularnost koja je i nas iznenadila, a početkom 2007. smo dobili nagradu od Microsofta za najbolji web site u Hrvatskoj na njihovoj tehnologiji', rekao je Saša Šarunić , vlasnik tvrtke Five minutes. Ohrabreni ovim priznanjem softverski dvojac dao je otkaz u matičnoj tvrtki i otvorio vlastiti biznis. 'Nekako je sudbina htjela da tog istog dana kada smo dali otkaz ta je informacija došla do jednog našeg bivšeg kolege koji je radio za firmu Real network's iz SAD-a, koji nas je zamolio da im pomognemo u izradi mobilnih aplikacija za slušanje glazbe koji su oni tada radili za tvrtku Vodafone', dodao je Saša. 

Otvorila im se vrata svjetskog tržišta

Dobro odrađen posao otvorio im je vrata svjetskog tržišta. Ubrzo su počele stizati narudžbe, a s njima i potreba za dodatnom radnom snagom. Tako počinje priča o 5 minuta, softverskoj tvrtki koja danas ima 22 zaposlenika, uglavnom programera. Softver izrađuju isključivo po narudžbi, a čak 99 posto njihovih prihoda dolazi iz inozemstva. Onih 1 posto posla kojeg obave u Hrvatskoj teško naplaćuju. Iz tog razloga su se i usmjerili na strano tržište. Recesijska godina za njih je bila izuzetno uspješna. Zaposlili su 12 novih zaposlenika i gotovo učetverostručili prihode.

'Prošlu godinu smo zaključili s nekakvih milijun eura prihoda, a s obzirom da kažu da je prvi milijun najteži za zaraditi, ja se nadam da će slijedeći biti lakši',  rekao je Saša. Slijedeći izazov im je razvoj vlastitih proizvoda s kojima namjeravaju osvojiti svjetsko tržište i na taj način povećati zaradu. 'Naš najnoviji proizvod shout'em za kojeg smo početkom prošle godine dobili investiciju od Hrvatskog investicijskog fonda Bicro koja nam je omogućila određenu prisutnost na svjetskom tržištu. Tako smo sada po izboru relativno poznatog časopisa PC world odabrani u top 5 start up firmi na koje treba paziti u slijedećoj godini', dodao je Saša Šarunić. 

Ovo priznanje još više dobiva na težini samim time što se Pet minuta našlo u konkurenciji s 4 američke softverske tvrtke. Veliki uspjeh za relativno nepoznate dečke iz male zemlje. U vrijeme snimanja priloga Sašin suosnivač tvrtke Viktor, bio je na službenom putu, vjerojatno u potrazi za novom idejom. No sigurni smo da bi nam dao isti savjet za kraj kao i njegov kolega. Dakle, ukoliko vas nerviraju vaši nadređeni i želite fleksibilnije radno vrijeme, bez obzira što ćete raditi 3 puta više nego dosad, pokrenite vlastiti biznis.

Emisiju Novac gledajte nedjeljom, u jutarnjem terminu programa Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene