Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruska investicijska kompanija Digital Sky Technologies, koja je uložila 300 milijuna dolara u Facebook, planira prodati trećinu tog udjela za milijardu i pol dolara.


Ta ruska kompanija predvođena tajkunom Yurijem Milnerom prodat će dionice vrijedne oko milijardu dolara, dok će kompanija Mail.ru, koja je povezana sa DST-om, prodajom dionica zaraditi oko 400 milijuna dolara, piše Gigaom.com.

Vezani članci Pješački prijelaz (Foto: Screenshot/YouTube) Što napraviti kada auto stane baš na zebri? Jedan je pješak ponudio urnebesno rješenje Salma Hayek i François-Henri Pinault (Foto: Profimedia) Bogatstvo im je procijenjeno na 37 milijardi dolara, a u opuštenoj šetnji djeluju poput svakog drugog para

Ova prodaja će bitno povećati Milnerovo bogatstvo, ali i bogatstvo njegovog glavnog zaštitnika, uzbečkog oligarha i industrijskog magnata Alishera Usmanova, čiju je imovinu Forbes procijenio na 18 milijardi dolara.

>> Facebook najviše koristimo na pametnim telefonima!

Vrijednost Facebooka je 2009. godine, kada je Milner uložio 300 miliona dolara, bila za pet milijardi dolara manja nego kada je Microsoft platio 240 milijuna dolara za 1,6 posto udjela krajem 2007. godine.

'Ulaganje Microsofta vremenski se podudarilo s apsolutnim vrhuncem tog tržišta. Kada se usporede ekonomske prilike u periodu u kojem je sklopljen sporazum s Microsoftom, vrlo smo zadovoljni postignutim napretkom', rekao je tada Mark Zuckerberg, osnivač i vlasnik Facebooka.

Stručnjaci za investicije kažu da je Milnerov pristup nova pojava na tržištu i da je bit u ulaganju ogromne svote novca u internet kompanije u trenutku kada su svi ostali investitori ustuknuli.

Formula Milnerovog uspjeha temelji se na tri koraka: detektiranje kompanije koja je lider u svojoj kategoriji, ubrizgavanje velikih investicija kako bi se nadjačala konkurencija i učvrstilo vodstvo, usmjeravanje kompanije ka otvaranju Inicijalne javne ponude i izlasku na burzu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.