Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski premijer Zoran Milanović gostovao je na uglednom CNBC-ju, poslovnom kanalu američke TV kuće NBC.


U gostovanju za CNBC premijer Zoran Milanović, guverner Boris Vujčić, ministar Turizma Veljko Ostojić, direktorica Burze Ivana Gadžić i analitičar Damir Novotny razgovarali su o hrvatskom gospodarstvu.

Vezani članci Zdravko Marić Svi bruje o mišićima ministra Marića koji se na cijepljenju pojavio u uskoj majici, a stajlingom je iznenadio i predsjednik Slika nije dostupna U Zagreb stiže izaslanstvo MMF-a, zanimaju ih Vladini planovi za 2013.

'Moramo dovesti u red naše državne financije, a moramo smanjiti i javnu potrošnju. Mi smo zemlja s povoljnim poslovnim ozračjem, a moj je cilj da državu financijski konsolidiram', kazao je Milanović, na CNBC-ovu primjedbu da Hrvatska ulazi u EU u vrijeme kad ostale članice razmišljaju o ostanku u Uniji.

'Imamo dugačku povijest korupcije, iskorjenjujemo je, u potpunosti mijenjamo igru', kazao je premijer na podsjećanje na presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu i borbu protiv korupcije.

'Postoje dva stupa, europski kohezijski fondovi kod kojih je važno dati uslugu za uslugu, odnosno moramo nešto dobiti zauzvrat ako se u potpunosti otvaramo. I privatne investicije, jer državnim investicijama, investicijama javnog sektora nećemo postići bitnu razliku. Ja sam socijaldemokrat, no znam pravila igre', kazao je Milanović govoreći o novcu koji bi Hrvatska trebala dobiti iz EU fondova.

Na pitanje oko ulasak Hrvatske u eurozonu premijer nije dao odgovor. 'Ne znam. To jest na rasporedu, no vidjet ćemo što će se dogoditi i kako će se priča razvijati. U međuvremenu moramo srediti kuću', zaključio je premijer.

Zoran Milanović komentirao je i ekonomsko stanje u EU te je rekao da su pregovori o proračunu EU bili više vezani uz politički stav nego uz novac. 'S obzirom na jačinu napetosti među EU članicama i suprotne pozicije u vezi same filozofije potrošnje nisam previše optimističan. Nije tu riječ o novcu, nego o principima, o izborima, oprenošenju poruke biračkom tijelu', kazao je Milanović o proračunskoj potrošnji EU.

Francuska i Poljska traže manje rezove od planiranih kod poljoprivrednih subvencija i regionalne pomoći, a premijer je kazao kako je neformalno na njihovoj strani. On smatra kako bi bilo kakav dodatni novac za proračun EU bio ključan za kohezijske i regionalne fondote te realne životne programe za zemlje kao što je Hrvatska.

>> Novi Ovršni zakon: Fina zaprimila tek 28 zahtjeva za naplatu plaća

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook