Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gostovao na američkoj televiziji

Milanović: Imamo dugačku povijest korupcije, iskorjenjujemo je, u potpunosti mijenjamo igru!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski premijer Zoran Milanović gostovao je na uglednom CNBC-ju, poslovnom kanalu američke TV kuće NBC.

U gostovanju za CNBC premijer Zoran Milanović, guverner Boris Vujčić, ministar Turizma Veljko Ostojić, direktorica Burze Ivana Gadžić i analitičar Damir Novotny razgovarali su o hrvatskom gospodarstvu.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Ne može biti premijer ANKETA Slažete li se s odlukom Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću? Ustavni sud odlučio o Zoranu Milanoviću (Na slici Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda) Dva dana nakon izbora Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

'Moramo dovesti u red naše državne financije, a moramo smanjiti i javnu potrošnju. Mi smo zemlja s povoljnim poslovnim ozračjem, a moj je cilj da državu financijski konsolidiram', kazao je Milanović, na CNBC-ovu primjedbu da Hrvatska ulazi u EU u vrijeme kad ostale članice razmišljaju o ostanku u Uniji.

'Imamo dugačku povijest korupcije, iskorjenjujemo je, u potpunosti mijenjamo igru', kazao je premijer na podsjećanje na presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu i borbu protiv korupcije.

'Postoje dva stupa, europski kohezijski fondovi kod kojih je važno dati uslugu za uslugu, odnosno moramo nešto dobiti zauzvrat ako se u potpunosti otvaramo. I privatne investicije, jer državnim investicijama, investicijama javnog sektora nećemo postići bitnu razliku. Ja sam socijaldemokrat, no znam pravila igre', kazao je Milanović govoreći o novcu koji bi Hrvatska trebala dobiti iz EU fondova.

Na pitanje oko ulasak Hrvatske u eurozonu premijer nije dao odgovor. 'Ne znam. To jest na rasporedu, no vidjet ćemo što će se dogoditi i kako će se priča razvijati. U međuvremenu moramo srediti kuću', zaključio je premijer.

Zoran Milanović komentirao je i ekonomsko stanje u EU te je rekao da su pregovori o proračunu EU bili više vezani uz politički stav nego uz novac. 'S obzirom na jačinu napetosti među EU članicama i suprotne pozicije u vezi same filozofije potrošnje nisam previše optimističan. Nije tu riječ o novcu, nego o principima, o izborima, oprenošenju poruke biračkom tijelu', kazao je Milanović o proračunskoj potrošnji EU.

Francuska i Poljska traže manje rezove od planiranih kod poljoprivrednih subvencija i regionalne pomoći, a premijer je kazao kako je neformalno na njihovoj strani. On smatra kako bi bilo kakav dodatni novac za proračun EU bio ključan za kohezijske i regionalne fondote te realne životne programe za zemlje kao što je Hrvatska.

>> Novi Ovršni zakon: Fina zaprimila tek 28 zahtjeva za naplatu plaća

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene