Obavijesti Pretražite Navigacija
Strategija do 2020.

Marasov plan: Za razvoj poduzetništva iz EU povući dvije milijarde eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras na današnjoj je sjednici Vlade predstavio prijedlog strategije razvoja poduzetništva do 2020. godine.

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila prijedlog strategije razvoja poduzetništva od 2013. do 2020. godine čiji je opći cilj povećanje bruto dodane vrijednosti po zaposlenom u malom gospodarstvu za 40 posto do 2020. godine.

Pročitajte i ovo Sjednica Sabora, ilustracija Nema pomaka Izvanredna sjednica Hrvatskog sabora je završila, ali glavni problemi još su tu Zoran Milanović još nema dogovora Ured predsjednika Milanovića objavio dokument ministra Banožića za koji tvrde da je suprotan Ustavu

Ta je vrijednost danas 16.366 eura, a cilj je 22.900 eura, kaže ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

>> Milanović: Ključni problem je cijena novca, krediti malim poduzetnicima su preskupi

Jedan od ciljeva je i povećanje udjela malog i srednjeg poduzetništva u BDP-u sa sadašnjih 51,6 na 62 posto, a to se namjerava postići većim ulaganjima u istraživanje i razvoj, povećanjem inovativnosti i izvoza te razvojem poslovnih mreža.

Strategija predviđa i povećanje ponude financijskih sredstava za malo gospodarstvo za 40 posto, odnosno ukupno 13 milijardi kuna više za financiranje poduzetništva. Ministar Maras navodi kako je plan iz fondova EU od 2014. do 2020. godine povući dvije milijarde eura za razvoj malog i srednjeg poduzetništva.

Provedbom strategije želi se povećati udio malih i srednjih poduzeća sa 22,4 posto na tisuću stanovnika, na 40 posto do 2020. godine te istovremeno povećati udio znanstvenika koji rade u poduzetničkom sektoru sa sadašnjih 19 na 30 posto.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović je nakon predstavljanja strategije rekao da je danas za realizaciju poduzetničkih pothvata najvažnija cijena novca odnosno zaduženja za što je pak najvažnije povjerenje, a na to bitan utjecaj ima poslovno okružje koje gradi Vlada.

Vlada je danas dala suglasnost i odobrila državno jamstvo Hrvatskim autocestama (HAC) za zajam kod sindikata banaka od 250 milijuna eura.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić kaže da će se zajam koristiti za otplatu dijela dugova HAC-a koji dospijevaju ove godine, koji iznose 400 milijuna eura. Zajam je na sedam godina, a otplata u 11 polugodišnjih rata uz kamatu od 5,45 posto godišnje, plus šestomjesečni libor. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene