Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Oceanska razlika' u kamatama

Milanović: Ključni problem je cijena novca, krediti malim poduzetnicima su preskupi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je s današnje sjednice Saboru poslala nacrt prijedloga Zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, koji bi u Hrvatsku mogao dovesti američke naftaše. Donesena je i strategija razvoja poduzetništva

Na dnevnom redu otvorenog dijela sjednice Vlade uz ostalo je bio Nacrt prijedloga zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika kojim se uređuje pitanje davanja koncesija za istraživanje nafte i plina u jadranskom podmorju.

Pročitajte i ovo Branko Bačić i Sabina Tandara Knezović, reporterka Dnevnika Nove TV GOST DNEVNIKA NOVE TV Hoće li na dan izbora moći raditi trgovine, tržnice, frizerski saloni...? ''Stvorili smo probleme, tamo gdje ih nije trebalo biti" U Splitu su ponovo osvanuli uvredljivi grafiti - 6 Tri kaznena djela Policija uhvatila grafitera koji je blatio Milanovića i druge političare, poznato odakle je

Proteklih se dana spominjalo kako bi upravo ovim zakonskim aktom trebala biti otvorena vrata velikoj američkoj naftnoj kompaniji Exxon Mobilu da uđe na hrvatsko tržište. Istu se kompaniju odnedavno spominje i kao mogućeg ulagača u LNG terminal na Krku.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak na početku sjednice o spomenutom je nacrtu zakona rekao kako će se njime definirati iznosi bonusa i naknade, ali i da će investitor tijekom cijelog trajanja koncesijskog ugovora imati osiguranje.

'Ovim se zakonom uređuje područje koje nam daje šansu da Hrvatska po najvišim poslovnim, tehnološkim i ekološkim standardima iskoristi bogatstvo koje ima, a sve u interesu osiguranja sigurne i što jeftinije opskrbe energentima', pojasnio je Vrdoljak.

Premijer Zoran Milanović ga je pitao donosi li konačnu odluku o koncesijama Vlada, a Vrdoljak mu je odgovorio potvrdno.

Strategija razvoja poduzetništva do 2020. godine

Ministar poduzetništva Gordan Maras zatim je predstavio nacrt prijedloga strategije razvoja poduzetništva do 2020. godine, rekavši kako su njezini opći ciljevi povećanje konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva te povećanje bruto dodane vrijednosti malih i srednjih poduzeća.

'Usvajamo puno strategija, treba ih pratiti, ali kada je poduzetništvo u pitanju, u ovom je trenutku ključni problem u Europi cijena novca', rekao je premijer Milanović, spominjući velike razlike u kamatnim stopama u nekim europskim državama nazivajući to 'oceanskom razlikom' u biznisu.

'Male tvrtke ne mogu izdavati dionice, one ovise o kreditima koji su preskupi, moramo vidjeti preko HBOR-a i drugih instrumenata što možemo napraviti, ali ključno je povjerenje, procjena rizičnosti', rekao je Milanović.

Vlada je, između ostalog, prihvatila i Prijedlog strateškog plana razvoja javnog zdravstva 2013.-2015., Prijedlog sanacije Opće bolnice Bjelovar, Prijedlog o osnivanju Koordinacijskog tijela za praćenje sanacije zdravstvenih ustanova i Prijedlog o osnivanju Vijeća za genetski modificirane organizme.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene