Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strana ulaganja u padu

Kriza ulaganja: Sami moramo stvoriti zanimljive ponude

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Strana ulaganja u Hrvatsku su zbog krize u znatnom padu. Podaci UN-a pokazuju da su se ulaganja sa 6,14 milijardi dolara u 2008. spustila na 2,6 milijardi u 2009. godini.

Unatoč velikom padu, Hrvatska je ipak, od svih tranzicijskih zemalja, četvrta po obimu ulaznih investicija u krizi. UN procjenjuje da se globalna ulaganja polako oporavljaju te da bi se u 2012. mogla vratiti na razinu prije krize, ne bude li novih financijskih šokova. U Hrvatskoj agenciji za promicanje ulaganja najavljuju oporavak investicija u 2012.

Pročitajte i ovo Rishi Sunak, britanski premijer Izglasan zakon Pala je odluka: Ujedinjeno Kraljevstvo tražitelje azila šalje u Ruandu, stigao odgovor UN-a Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..."

'Možemo reći da se od 2012. godine može govorit o nekom stabilnijem i znatnijem priljevu investicija u Hrvatsku, mi se moramo pripremit za to vrijeme i moramo stvoriti sami ponude i projekte koji su interesantni za investicije', smatra Sani Ljubunčić, ravnatelj Agencije za promicanje izvoza i ulaganja.

Ulagači su se prepali krize, no neke ipak kriza ne brine. U jedan trgovački centar u Zagrebu investitori su uložili 244 milijuna eura. 1100 radnika zarađuje plaću na gradnji, 3000 ljudi će u njemu raditi. Ulagači vjeruju da će im se, trenutno najveća trgovačka investicija u Europi, isplatiti.

'Naravno da očekujemo uspjeh. To nam prije svega govori da je konzorcij 6 stranih banaka, od svih mogućih projekata koji su se nudili 2008 godine kada je svijet zahvatila kriza i svi su ostali bez novaca, izabrala ovo kao jedni projekt tada u Europi u koji su spremni uložit novce', rekao je Leo Penović, projekt menadžer u TriGranitu.

Stručnjake brine što se u Hrvatskoj premalo ulaže u novu proizvodnju i tvornice te što postoji puno toga što odbija investitore. 'Naš sustav poticaja i same institucije i njihov broj je dosta kompleksan i nije razumljiv i naravno svi smo svjesni visokih administrativnih barijera koje hrvatsko poslovno okruženje na ljestvicama konkurentnosti uvijek svrstavaju pri dnu', smatra Zdeslav Šantić, glavni analitičar Splitske banke SG.

Prave investicije jedine mogu pokrenuti gospodarstvo. Uklanjanje barijera koje ih sputavaju mora se obaviti što prije.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene